AKTUELNO

Na Sava promenadi danas je stacioniran mobilni autobus za vakcinaciju u kojem se za devet dana vakcinisalo više od 2.000 građana. Juče je oboren i dnevni rekord, pa je na Zemunskom keju vakcinisano 437 osoba.

- Juče je bio lep dan, pa je i rekord oboren. Za dan je vakcinisano 437 osoba, što je pun pogodak. Treba prići ljudima, govoriti o vakcinaciji i apelovati da što više ljudi primi dozu. I sada pozivam na vakcinaciju koja je važna kako bismo zaštitili i sebe i čitavo društvo – kaže za Pink epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Na pitanje koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta, dr Kon kaže da smo u Beogradu na 46,7 odsto imunizovanih, a ciljni procenat, kojem smo sve bliži iz dana u dan, je 50.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tih 50 odsto trebalo bi da stvori barijeru imuniteta koja će dovesti do daljeg naglog opadanja aktivnosti virusa i do toga da se nađemo u jednoj sigurnijoj zoni. Ni to, naravno, nije dovoljno, ali situacija će biti znatno bolja – kaže dr Kon.

Budući da se 21. jun pominje kao datum postepenog povratka u normalan život, dr Kon kaže da moramo biti oprezni.

- Moramo da pratimo aktivnost virusa i, ako bude takve sreće i truda, može da se desi da varijanta bude upravo optimistična. U svakom slučaju, pre 21. juna na nju ne treba računati – kaže dr Kon.

Predsednik Opštine Savski venac Miloš Vidović pozvao je građane da se vakcinišu, ističući važnost imunizacije. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Još jednom pozivam građane da danas do 17 sati dođu na Sava promenadu. Posebno sam ponosan na građane Savskog venca koji su se masovno odazvali vakcinaciji. Prema podacima, preko 65 odsto ukupnog punoletnog stanovništva Savskog venca je već vakcinisano – kaže Vidović za Pink.

#Miloš Vidović

#Novo jutro

#Predrag Kon

#koronavirus