AKTUELNO

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je danas u Nišu da će verovatno krajem sledeće nedelje u Atini sa svojim grčkim kolegom razgovarati o Sporazumu o ukidanju rominga između dve zemlje.

Ona je posle razgovora sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski istakla da veruje da će sporazum odmah stupiti na snagu, ali da je za njegovu primenu potreban određeni vremenski period, te da se ukidanje rominga sa Grčkom može poklopiti sa ukidanjem rominga za Zapadni Balkan, što je najavljeno za 1. jul.

Međutim, pandemija koronavirusa je te planove poremetila, ali sada već možemo očekivati smanjenje cena rominga", navela je ministarka.

Govoreći o konkursima u oblasti turizma istakla je da su raspisani konkursi za infrastrukturne projekte kao i za projekte promocije. Navela je da je rok za infrastrukturne projekte 30. jun, dok je za projekte promocije, jedan rok već bio produžen i da se uskoro mogu očekivati odluke o tome koje će projekte ministarstvo na čijem je čelu podržati.

Sotirovski je navela da je rukovodstvo grada Niša ministarki predočilo šta se u oblasti turizma u ovom gradu započelo, šta se planira i šta je vizija za dalji razvoj, pošto Niš svoju razvojnu šansu vidi upravo u turizmu.

Razgovarali smo o tome kako možemo da pomognemo Niškoj banji da se iz sadašnjeg stanja zaboravljene banje vrati na staru slavu, ali i kako možemo turistima koji dolaze u Niš da sve čime raspolažemo ponudimo i upakujemo u jedan integrisani turistički proizvod - rekla je Sotirovski.

Izrazila je zadovoljstvo prihvatanjem njihovih predloga, a posebno time što će ministarstvo razmotriti projekat koji obuhvata poletište na opštini Pantelej za paraglajderiste i za svetski kup koji se u Nišu održava sledeće godine, ali za povezivanje sa Cerjanskom pećinom koja je važna zbog ljudi koji se bave adrenaliskim sportovima.

Kako je navela gradonačelnica Niša, razgovaralo se i o izgradnji akva-parka, otvorenih bazena na Kulištu kao i bortaničke bašte. Prema njenim rečima, dobro je za vraćanje turizmu i normalnom životu to što Niš ima više od 50 odsto vakcinisanih.