AKTUELNO

Posle još jedne više nego stresne školske godine, po sistemu red nastave u učionicama, red onlajn, sadašnji osmaci, budući mali maturanti, nalaze se pred još jednim, najvećim - odabirom i upisom u srednju školu.

Sudeći po izboru koji su osmaci prethodnih godina pravili, većina ih se posle osnovne škole ne odlučuje za konkretno zanimanje, već biraju gimnaziju.

Prethodnih godina, đaci i njihovi roditelji vodili su se činjenicom da gimnazije nude kvalitetno i široko obrazovanje, ali imaju i posebna, specijalizovana odeljenja za obdarene učenike za prirodne, društvene smerove, kao i za informatičku delatnost. Stručne škole svakako imaju prednost, jer nakon završetka srednje škole, pružaju mogućnost zapošljavanja i bez sticanja fakultetske diplome.

- Ne očekujem ove godine ni manje ni više učenika nego ranije. Gimnazije su standardno pri vrhu liste želja, a već godinama naša gimnazija je u prve tri za koje vlada najveće interesovanje i mislim da se to neće promeniti zbog pandemije korone - rekla je za Marija Miletić, direktorka XIV beogradske gimnazije na Vračaru.

Kako kaže, pandemija korone i onlajn nastava nisu uticali na opredeljenje malih maturanata, ali veruje da će uticati na broj bodova koje će đaci ostvariti na završnom testu.

- Kao profesor i pedagog, plašim se za znanje koje učenici i osnovnih i srednjih škole nose iz prethodne godine. Lane je za upis u našu gimnaziju za društveno-jezički smer bilo potrebno 89,65 bodova, a za prirodno-matematički 92,74. Mislim da će pandemija i onlajn nastava uticati na rezultat testova - objašnjava Miletićeva.

Biraju škole i po lokaciji

U prestonici je tradicionalno velika potražnja i za Prvom, Trećom, Devetom i Desetom gimnazijom. Nije tajna da mnogi gimnazije biraju i po lokaciji, na ceni su one u centru grada, kao i na Novom Beogradu. Tako je za upis u Treću gimnaziju na Vračaru 2019/2020. za prirodno-matematički smer bilo potrebno čak 94,18 bodova, od maksimalnih 100.

Veoma tražena među osnovcima je i Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” što potvrđuje i broj bodova koji je potreban za upis, a koji je u rangu sa najtraženijim gimnazijama. Pre dve godine je za upis na smer elektrotehničar informacionih tehnologija bilo potrebno 92,99 boda. Najmanje tražen smer, sa drastično manjim brojem poena potrebnim za upis, jeste elektrotehničar energetike gde je bilo potrebno 69,42 boda za “upad”.