AKTUELNO

Brojke u celoj Evropi, pa i u našoj zemlji padaju, a ovaj grafikon pokazuje detaljnu situaciju na Mediteranu.

Prof. dr Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija, prati kretanje epidemije koronavirusa, kako u Srbiji, tako i u svetu. Našim građanima je fokus na njegove rezultate koji se tiču Srbije, ali s obzirom da se bliži vreme letnjih odmora postavlja se pitanje: kakva je situacija, i kakva će biti, u destinacijama koje naši turisti najviše posećuju.

Foto: TV Pink Printscreen

Kočović ističe da je trenutno najveće žarište koronavirusa na svetu u Indiji, a da brojke u Evropi padaju.

Brojke su sve bolje i u našoj zemlji, ali smo, kada je u pitanju vakcinacija, daleko od standarda koje je postavio Izrael.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o popularnim destinacijama za letovanje, Kočović je pokazao grafikon na kojem je bojama jasno određeno kakva je situacija u svakoj od ovih zemalja. Boje su raspoređene od zelene (najmanji broj zaraženih) do crne (najviše zaraženih).

Na grafikonu su predstavljene i tri brojke na osnovu kojih je grafikon i sastavljen: prva brojka je indeks zaraženosti, druga je procenat datih prvih doza vakcina, a treća - revakcina. 

Foto: Facebook.com/Petar Kocovic

Kako se vidi na predstavljenom grafikou, situacija je izetno nepovoljna u Francuskoj i Turskoj, dok je Egipat u bezbednoj zoni, ali sa porastom broja zaraženih.

U tamno-ljubičastoj zoni su, pored naše zemlje, i Grčka, Bugarska, Italija, Španija i Tunis. 

#Petar Kočović

#koronavirus