AKTUELNO

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović boravio je na Svetoj Gori, u poseti manastiru Hilandaru, jednom od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda i rekao da mu je izuzetna čast pokloniti se svetima u jednoj od naših najvažnijih svetinja koje je i srpsko istorijsko i kulturno nasleđe neprocenjive vrednosti.

Mirović je zahvalio igumanu arhimandritu Metodiju i monaštvu na dobrodošlici, te im je u razgovoru najavio nastavak podrške Pokrajinske vlade obnovi manastirskog kompleksa, koji je stradao u velikom požaru 2004. godine.

On je ukazao na to da na obnovi manastirskog kompleksa, u kontinuitetu od 2004. godine rade konzervatori Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji svoj posao obavljaju na najbolji mogući način – slikari, drvorezbari, pozlatari i stolari – pri čemu stručni tim najčešće broji deset članova, a u zavisnosti od obima posla, i do 15 konzervatora.

U razgovoru su usaglašeni okviri za dalji nastavak saradnje na sanaciji, uz ocenu da je to prioritet zbog značaja koji taj manastir ima za čitav naš narod.

-I ubuduće ćemo podržavati projekte obnove najznačajnijih kulturnih i verskih spomenika u našoj zemlji i inostranstvu, kako bismo očuvali srpsko kulturno i spomeničko nasleđe - naveo je Mirović.

#Igor Mirović