AKTUELNO

Nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica, održana je konferencija za medije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa direktorima kovid bolnica u Srbiji nakon čega su se obratili medijima. Prvi čovek Infektivne klinike Goran Stevanović izneo je lepe vesti i istakao da se situacija, kada je reč o koronavirusu, prilično smirila.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako je istakao, KBC Zvezdara praktično nema kovid bolesnike i prelazi u non-kovid režim rada, a od sledeće nedelje u non-kovid režim ulazi i KBC Dr Dragiša Mišović, a u pripremi je i Opšta bolnica u Mladenovcu.

- Situacija se prilično smiruje, ali priča nije završena i ne smemo rano da se opustimo - rekao je Stevanović.

"Ima dovoljno vakcina za sve"

Stevanović je izjavio da vakcina ima dovoljno za sve, zahvaljujući tome što se u Srbiji na vreme počelo sa nabavkom.

Stevanović je rekao da isporuke vakcina nisu jednokratne, već kontinuirane i da je ustanovljen šablon po kome one stižu u Srbiju.

- Od prvog dana Fajzer stiže svakog ponedeljka, Sinofarm isporučuje velike kontigente odjednom, slično je i sa Astra-Zeneka vakcinom. Za sada je dovoljno obezbedjenih doza da svaki gradjanin može da se vakciniše, dovoljno je samo da želi - objasnio je Stevanović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Naglašava da je praksa da se nabavi više doza nego što je ljudi koji će se vakcinisati, jer može doći do oštećenja pošiljke.

- Čak i u slučaju da ne potrošimo, te doze se proslede drugima, jer nas je kovid naučio da granice ne postoje i da se, sve što se dešava u jednoj zemlji, odražava i na druge, da smo svi u istom problemu, te stoga moramo biti solidarni - rekao je Stevanović.

Na pitanje da li će strani državljani koji su primili prvu dozu AstraZeneka vakcine u Srbiji moći ovde i da se revakcinišu, Stevanović je odgovori da su oni u sistemu, ukoliko su se prijavili preko eUprave, pa će tako dobiti poziv i za drugu dozu.

#koronavirus