AKTUELNO

Ovaj Uskrs Jelena Sinđelić (36) ostaće zauvek u pamćenju. Njoj i čoveku čiji je život spasila Nenadu, vozaču kome je prva pritekla u pomoć kada mu je pozlilo. Sreća u nesreći je što mu je pozlilo Jeleni pred očima, inače bi mu ovaj Uskrs mogao da bude i poslednji.

Jelena već nekoliko godina radi na naplatnoj rampi Lajkovac, Putevi Srbije, i na ovom radnom mestu ovakvih događaja nije bilo do ovog Uskršnjeg dana.

"Kada sam došla na posao nije bilo gužve. Delovalo je da će to biti jedan uobičajen radni dan. Nakon nekog vremena gužva je počela da se stvara i onda je iz automobila "ševrolet kruz" koji je bio na redu za naplatu izašao čovek i vikao da mu nije dobro dok je se rukama držao za grudi", priča nam Jelena filmsku scenu koju je doživela.

Kako nam ona dalje govori, čovek je molio da mu se auto pomeri iz trake jer nije bio u stanju da nastavi vožnju, a onda je krenuo da uđe u kabinu u kojoj je ona radila, međutim kod vrata se srušio na pod.

"Nije mi dobro", "nije mi dobro", "umreću" govorio je čovek sve vreme. Videla sam da su mu usne modre, i zaključila sam da ovo može biti ozbiljno i rekla sam da se odmah zove Hitna pomoć. Njemu su usne najpre bile plave, zatim bele i posumnjala sam da ovo može biti predinfarktno stanje, u jednom trenutku počeo je da se trese - navodi Jelena.

Sinđelićeva je u tom trenutku ugledala jedan sanitet koji se igrom slučaja našao na rampi i istrčala iz kabine da ih zove u pomoć, na šta su oni odmah reagovali iako su kaže u tom trenutku prevozili pacijente.

"Kada je doktor ušao, ja sam slušala njegova upustva dok druga Hitna služba nije stigla. On mi je dao infuziju da držim Nenadu iznad glave i savetovao mi da sve vreme pričam sa čovekom da ne izgubi svest, i da ga polivam vodom", priča Jelena.

Dok su doktori Nenadu u polusvasnom stanju pružali neophodnu pomoć, Jelena je sve vreme bila sa njima u kabini, slušala njihove savete i pomagala da mu se postave aparati za otkucaj srca, izmeri nivo šećera u krvi...

"Kada je došla druga Hitna pomoć ja sam donela sva lična dokumenta iz auta koje je doktor tražio, iz automobila koji sam predhodno pomerila sa rampe i parkirala na našem parkingu. Kako me je Nenad zamolio sa njegovog telefona pozvala sam njegovog oca i brata i objasnila im šta se desilo. Oni su ubrzo stigli, nakon njih i Hitna pomoć i Nenada su odvezli u Valjevo u bolnicu", priča ova hrabra žena.

Kako Jelena nam kaže šok o celoj situaciji je usledio nakon odlaska Hitne pomoći, i bilo joj je potrebno malo vremena da dođe sebi, ali napominje da je sve vreme bila svesna situacije u kojoj se nalazi jer se i pre susretala sa sličnim slučajevim, tako da je znala kako treba reagovati.

I pre sam imala ovakve situacije ali ne na ovom radnom mestu. Dok sam radila u Energo Projektu, dešavalo se da ljudi na velikim vrućinama na radu na putu jednostavno padnu, tako da sam znala kako pružiti pomoć. Imala sam i obuku prilikom polaganja petog stepena, jer se tu radi direktno na otkopavanju uglja i moralo je da se polaže zaštita na radu i za ovakve "ne daj Bože" slučajeve, i kako ukazati prvi pomoć", rekla je Jelena.

Jelena nam dalje skromno kaže da ne smatra sebe heroinom, ona je kako kaže učinila po svom instiktu i vaspitanju a to je da pomogne svakom u nevolji, i drago joj je da je uspela da sačuva Nenadov život a to bi opet ponovila.

"Sada kad pogledam drago mi je zaista da sam uspela da pomognem i spasim jedan mlad život, ali u tom trenutku kada sam videla čoveka ispred sebe kome očigledno nije bilo dobro, samo sam rekla moramo da pomognemo bez mnogo razmišljanja i oklevanja. Bez razmišljanja bih to ponovo učinila", rekla je Jelena.

#naplatna rampa