AKTUELNO

Završni ispit iz maternjeg jezika za učenike osmog razreda u Srbiji održan je danas u svim osnovim školama. Polaganju testa pristupio je 69.726 učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema informacijama iz školskih uprava, testiranje je proteklo u skladu sa procedurom i bez nepravilnosti. Na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete u 15 časova biće rešenja testova.

Sutra, u četvrtak, 15. juna, učenici će polagati test iz matematike, a u petak 16. juna 2017. godine kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Testove za polaganje završnog ispita pripremio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenici na završnom ispitu mogu ostvariti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena.

Broju poena ostvarenih na osnovu uspeha u osnovnoj školi i na završnom ispitu, dodaju se bodovi sa međunarodnih i republičkih takmičenja. Na osnovu ukupnog broja bodova učenici se opredeljuju za željene škole.

Pogledajte rešenja testova:

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

#Matura

#Srpski jezik

#Test

'