AKTUELNO

Direktor JUTE Aleksandar Seničić istakao je kako će zvanična odluka o tome kako ćemo prelaziti granice tokom leta, biti doneta do juna. Sve do tada važe različita pravila.

- Previše informacija izaziva konfuziju kod ljudi, ali da svakako svaka država ima mogućnost da propiše svoja pravila, i da preporuka Evropske komisije govori u prilog tome. Četiri vakcine odobrene u EU se prihvataju za prelaženje granica ali veliki deo evropskih zemalja prihvata i druge vrste vakcina. Tako da je Slovenija juče izdala regulativu u kojoj se prihvata i ruska i kineska vakcina, samo treba obratiti pažnju da li je prošlo dovoljno vremena nakon druge doze - rekao je Seničić za medije.

Napominje da je velika konfuzija oko pravila koja se ponekad menjaju iz dana u dan, te je savetovao da se pre putovanja svi dobro informišu o uslovima na sajtu Ministarstva inostranih poslova ali i na sajtovima zemalja u koju putuju, jer su tu informacije najpouzdanije.

- Te zemlje zavise od turizma, i u skladu sa svojim interesima donose odluke koje vakcine će prihvatiti - objasnio je Seničić.

On je dodao da ćete, ukoliko ste vakcinisani vakcinom koju država u koju putujete ne prihvata, ipak morati da imate PCR test.