AKTUELNO

U Vlasotincu, na Nešićevom keju pored reke Vlasine osvanuo je mural Albertu Andijevu, ruskom dobrovoljcu koji se borio na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Andijev je nakon povlačenja vojske sa Kosova i Metohije u junu 1999. godine ostao da živi u Srbiji, tačnije u Vlasotincu. Tu se on oženio i dobio sina koji je na krštenju dobio ime Lazar po srpskom srednjovekovnom knezu Lazaru Hrebveljanoviću, koji je predvodio srpsku vojsku u Kosovskom boju.

Kako kažu meštani Vlasotinca, on je za njih bio pravi i veliki junak i bili su počastvovani time što je živeo u njihovom mestu.

- Svi smo poznavali Alberta, on je naš vlasotinački zet. Počastvovani smo time što je ovakav heroj živeo u našem malom gradu - pričao je jedan meštanin za medije.

Podsetimo, Rus Albert Ahsarbekovič Andijev, poreklom iz Južne Osetije, koji je 1999. prešao hiljade kilometara da bi pomogao Srbima u borbama na Kosmetu, preminuo je u bolnici u Batajnici, od posledica korona virusa. U borbama na Kosovu, ruski dobrovoljac je izgubio desno oko i odlučio je da posle svega ostane u Srbiji, oženio se Vlasotinčankom sa kojom je živeo u Vlasotincu, a poslednjih godina preselili su se u Beograd. 

Na platou Milana Mladenovića kod Doma omladine u Beogradu nedavno je osvanuo mural ovom ruskom dobrovoljcu.