AKTUELNO

Ranije najavljena pomoć države u zameni stolarije i ona će iznositi 50 odsto, a za ovu subvenciju mogu da se prijavi ljude koji žive u porodičnima kućama, ali i stambenim zajednicama.

Kako kaže potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović prvo će biti raspisan javni poziv Ministarstva energetike i rudarstva, a nakon toga će opštine i gradovi raspisati dva poziva, jedan za kompanije koje će vršiti zamenu stolarije, a kako je navela resorna ministarka već su neke firme krenule da dižu cene stolarije i da će zato biti napravljen spisak preduzeća za zamenu.

Foto: Tanjug

Drugi javni poziv opštine i gradovi raspisaće za građane koji žele da dobiju ovu subvenciju države.

Ministarka Mihajlović podseća da će ljudi koji se prijave dobiti 50 odsto novca za zamenu stolarije od države i jedinica lokalnih samouprava. Prvi ugovori za zamenu stolarije očekuje se da budu u septembru između opština i građana.

Istakla je i da očekuje da "bum" u zameni vrata i prozora, ipak, bude sledeće godine.

Važna je za energetiku zemlje i svako domaćinstvo - rekla je Mihajlović i podsetila da će država pomoći i u zameni individualnih ložišta.

Govoreći o solarnim panelima, ministarka Mihajlović je navela da bi oni doprineli da građani imaju niže račune za struju. Kako ističe Zorana Mihajlović danas je mnogo lakše postaviti te panele nego ranije.

Ranije vam je bilo potrebno dve godine - rekla je ministarka i dodala da je danas potrebno dva-tri meseca.
Apsolutno svako može da ugradi panele. Možete da ih imate na soliterima, svako ima pravo - poručila je Zorana Mihajlović.

Ona navodi da procene govore da je potrebno oko 6 godina da se isplati projekat tih solarnih panela.