AKTUELNO

Svi republički i lokalni inspektori i komunalni milicajci i policijaci tokom prvomajskih i uskršnjih praznika pojačano će kontrolisati ugostiteljske objekte i izletišta posebno na Zlatiboru, Kopaoniku, Divčibarama, Fruškoj gori, Vrnjačkoj banji, Soko banji, Paliću, ali i u Beogradu na Adi Ciganliji, Košutnjaku, Avali...

Objekti u kojima se ne poštuju epidemiološke mere biće odmah ispražnjeni i zatvoreni na najviše 72 sata dok će odgovorni dobiti kaznu od 5.000 dinara do čak 300.000 dinara.

Praznici nam već od danas donose tradicionalna okupljanja koja, nažalost, mogu predstavljati i veliki epidemiološki rizik zbog čega se očekuje da inspekcisjke službe narednih dana imaju "pune ruke posla".

Foto: Pixabay.com

Pod posebnom lupom planine, banje, jezera, spa centri i bazeni

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja i rukovodilac Radne grupe za koordinaciju inspekcija radi primene mera za suzbijanje širenja virusa Kovid19, ističe za da su inspekcijske službe u potpunosti spremne za sve izazove.

Svi raspoloživi kapaciteti republičkih i lokalnih inspektora, komunalnih milicajaca i policajaca vršiće pojačan nadzor ugostiteljskih objekata i turističkih centara pogotovo na planinama, banjama, jezerima. Takođe, posebno će kontrolisati tržne centre, spa centre i bazene, izletišta, uslužne objekte hrane i pića – naglašava Stamenković.

Kako kaže, kontrola poštiovanja protivepidemioloških mera će biti organizovana pošto su svi načelnici upravnih okruga dobili dopis na osnovu kojeg su pripremili plan rada svih lokalnih inspekcijskih službi.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Tako je, recimo, plan rada inspekcijskih službi i komunalne milicije dao Sekretarijat za inspekcijske poslove. Poseban akcenat u prestonici biće stavljen na kontrolu tržnih centara i bašti ugostiteljskih objekata pogotovo na Adi Ciganliji. Takođe, u svakom trenutku će i mobilne ekipe biti spremne da reaguju po prijavi i izađu na teren – objašnjava Stamenković.

Svako kršenje protivepidemioloških mera može se prijaviti na viber broj 064/8811-405. Inače, na terenu će biti svih 120 republičkih sanitarnih inspektora . Pored njih pojačanu kontrolu vršiće turistički, tržišni, inspektori za rad i drugi inspektori pojačani komunalnim milicajcima odnosno komunalnim policajcima kojih ima 10 puta više.

Objekti u kojima se ne poštuju protivepidemiološke mere (nošenje maski, držanje fizičke distance i ograničenje broja gostiju) biće odmah ispražnjeni i zatvoreni na najviše 72 sata.

Novčane kazne za ovaj prekšaj su raznovrsne prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u zavisnosti od toga o kojem nivou odgovornosti se radi.

Novčane kazne za kršenje protivepidemioloških mera

Predviđene kazne prema zakonu su:

-300.000 dinara je kazna za pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

-150.000 dinara je kazna za pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera

-50.000 dinara je kazna za odgovorno lice u pravnom licu ko ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera

-30.000 dinara je kazna za lice odgovorno za primenu mera lične zaštite od infekcije, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera

-5.000 dinara je sankcija za fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije usmerenih na zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlјa i života, u vreme proglašene epidemije. Odnosno ako ne nosi masku.

Podsećanja radi, na snazi je i zabrana okupljanja više od pet osoba na otvorenom.