AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da se merenja vrše svaki dan i da nisu prekoračene dozvoljene granice zagađenja.

Prema izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji obavlja monitoring u deponiji u Vinči na dnevnom nivou, nema naznaka da ima bilo kakvog povećanja zagađujućih materija u vazduhu i nisu prekoračene gornje granice, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Gostujući u emisiji Svitanje na televiziji Pink, Mladenović je rekao da se proveravaju četiri lokacije koje se nalaze u blizini deponije i na koje su se građani žalili zbog dima. On je dodao da očekuje da uskoro ceo potez oko žarišta bude zatrpan i da dima više neće biti.

Deponija u Vinči nije uređena i to je veliko smetlište, na kome se godinama odlaže smeće, rekao je zamenik gradonačelnika.

- Mi smo 2015. godine raspisali međunarodni tender i ušli u proces uređivanja deponije Vinča - rekao je Mladenović i dodao da je poenta da se taloženje i odnošenje smeća postavi tako da imate i neku prizvodnju energije od toga i da smeće bude reciklirano i sređeno.

Foto: Printscreen

- To je velika investicija i to je proces koji traje. Od 2015. godine prijavilo se 11 svetskih kompanija, a sad je ostalo njih 5 koje će u julu dati konačnu ponudu, a mi ćemo odabrati jednu od njih. To je skoro 300 miliona evra investicija, ali sa tim ćemo konačno rešiti problem deponije Vinča - rekao je zamenik gradonačelnika .

On je dodao da je sad najvažnije da se krene u sređivanje deponije, ove postojeće i da se se to raditi sa javnim privatnim partnerom.

Mladenović je rekao da je problem deponija taj što kad dođe do požara zbog ispuštanja gasova, on ne može da se ugasi vodom već mora da se zatrpava zemljom i nije lako doći do žarišta, tu nema otvorenog plamena, već se vrši ugušivanje i zatrpavanje žarišta.

Foto: Printscreen

Dodao je da je očekivao da će biti lakše i brže ugasiti ga, ali došlo je do urušavanja i nije ga lak ugasiti.

Pročitajte još: GRADSKI ZAVOD ZA PLUĆNE BOLESTI: Niko se nije javio zbog dima iz Vinče! (VIDEO)

Mladenović je rekao i da je Gradski zavod za javno zdravlje jedini merodavan za informacije o zagađenjima, kao i da ta institucija na dnevnom nivou vrši monitoring i da nema naznaka da ima u vazduhu nedozvoljene količina štetnih materija.

Nisu prekoračene gornje granice zagađenja - rekao je on i dodao da dim i požar na deponiji Vinčla nisu opasni po građane.

#Andreja Mladenović

#Beograd

#Deponija

'