AKTUELNO

Kompanije za proizvodnju vakcina uveliko najavljuju početak primene treće doze vakcine sa kojom će kako kažu do leta postići kolektivni imunitet u Evropi. Imajući u vidu da Srbija uveliko prednjači po broju vakcinisanih na ovom kontinentu, da li bi to moglo da znači da do avgusta možemo da očekujemo kraj epidemije?!

Uprkos najavi da će se Srbija priključiti zemljama koje su u cilju efikasnijeg postizanja imuniteta uvrstile i treću dozu imunizacije, naša zemlja za sada još uvek nije donela zvaničnu odluku po ovom pitanju, iako to naši stručnjaci savetuju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ovu odluku ne donosim ja, već treba da je donese nacionalno telo, ali za sada prema mom saznanju ovo pitanje nije u procesu razmatranja - rekla je za "Blic" virusolog Tanja Jovanović.

Treća doza poželjna

Virusolog Jovanović je ranije obrazložila korist treće doze vakcine jer bi se prema njenim rečima na taj način građani naše zemlje zaštitili od pretećih novih opasnijih sojeva korona virusa.

Ona je ovom prilikom objasnila da vakcinalni i prirodni odgovor može da nas zaštiti od zaražavanja duži vremenski period od iste varijante virusa, a da bi vakcinacija postigla efekat, napominje, potrebno je da se imunizuje od 50 do 70 odsto građana kako bi se sprečila cirkulacija virusa i stvorio kolektivni imunitet.

- Ukoliko to ne učinimo, zbog velikog broja osetljivih ljudi, virusu se daje šansa da se menja. U tom slučaju, samo je pitanje vremena kada će se virus toliko promeniti da trenutne vakacine mogu postati neefikasne. Zato se razmišlja o trećoj dozi i nekoj novoj sezonskoj vakcini kada se virus bude još više izmenio zaključila je virusolog Tanja Jovanović.

Da li će i za koga treća doza biti neophodna nedavno je objasnila i Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) . Ona je ovom prilikom rekla je da je izvesno da će biti potrebna treća doza kineske vakcine Sinofarm, ali da neće morati da je prime svi vakcinisani, već oni kod kojih je nastao blaži odgovor ili njegov izostanak.

Prema mišljenju virusologa, za treću dozu je za sada rano, jer se još uvek nije ustanovilo koliko traje imunitet i posle dve doze.

- Govoriti o trećoj dozi prema mom mišljenju je rano, jer se još uvek ne zna ni koliko traje imunitet posle preležane infekcije. Dovoljno je da se ispoštuje ovo što je za sada predviđeno a to su dve doze, pa da se vidi koliko će da traje imunitet posle vakcine - rekala je virusolog profesor dr Nada Uljić Kapuljica.

Kako nam je objasnila za sada ne postoje pravi parametri efikasnosti vakcina, te je s toga neophodno sačekati.

Savet za upotrebu treće doze usledio je najpre nakon saznanja da je kineska vakcina proizvođača Sinofarm pokazala malo slabiji imunski odziv u odnosu na druge ponuđene vakcine, koju je inače primio veliki broj naših sugrađana.

Foto: Tanjug AP/Carlos Gil, Pink.rs, Pixabay

Evropa predviđa kolektivni imunitet do avgusta, Srbija ima potencijal da to postigne i ranije

Evropa će dostići kolektivni imunitet u julu, najkasnije do avgusta, tako je bar rekao novinarima izvršni direktor Bajonteka Ugur Sahin, koji je inače najavio treću dozu vakcine ovog proizvođača.

Prema njegovom izuzetno optimističnom mišljenju ovaj poduhvat biće izvodljiv jer se namerava ubrzan tempo imunizacije za razliku od početka kada je to teklo izuzetno sporo.

Imajući u vidu koliko smo ispred ostalih Evropskih zemalja po uspešnosti imunizacije, iako još uvek nemamo vakcinisano kolektivno stanovništvo, u poređenju sa njima imamo velike šanse da ovaj proces završimo i pre leta.

Nakon istraživanja koje je ova kompanija sprovela, efikasnost Bajontek-Fajzer vakcine pada sa 95 na 91 odsto posle šest meseci, i da reakcija imunog sistema slabi tokom vremena tako da će verovatno biti potrebna treća doza.

- U skladu sa tim, biće potrebna treća doza da bi se ponovo došlo do zaštite od gotovo 100 odsto - naglasio je direktor Bajonteka.

Vakcina te kompanije trenutno se daje u dve doze, u razmaku od tri nedelje, mada je u nekim zemljama taj period duži. Sahin sugeriše da bi treću dozu trebalo dati 9 do 12 meseci posle prve, a zatim još jednu vakcinu svake godine ili možda svakih 18 meseci.

Gde je Srbija trenutno?

Virusologa Milanka Šeklera posebno brine to što se veoma mali broj mladih vakciniše. Kako kaže, mladi se manje vakcinišu jer su im u poslednjih godinu dana govorili da su manje ugroženi.

Međutim, ovo bi moglo da se promeni tokom leta ukoliko se sprovedu najave da će za učešće na muzičkim koncertima kao i utakmicama biti neophodno poneti potvrdu o vakcinaciji. Takođe, većina turističkih mesta tokom leta zahtevaće dokaz o imunizaciji kao preduslov za ulazak u zemlju, što će sigurno uticati na povećanje broja imunizovanih u Srbiji.

Nakon Sednice Kriznog Štaba epidemiolog Branislav Tiodorović se izjasnio da je prema podacima iz bolnica jasno da se broj obolelih smanjuje, ta da se nakon praznika može očekivati popuštanje mera.

Foto: TV VESTI

- U kovid bolnicama je manje pacijenata i ima se utisak, prema podacima, da se više otpusti nego primi. Oni koji su u respiratornim centrima, situacija se ne menja. Naše kolege kliničari moraju da izdrže, da se spusti taj nivo, da se on u idealnom smislu smatra sporadičnim, na tome ćemo morati još mnogo da radimo - rekao je dr Tiodorović.

On je ovde još naveo da će proizvodnja vackine na "Torlaku" omogućiti da budemo sigurniji i to ponudimo i našim susedima, i pokažemo koliko je Srbija napredovala. Naglasio je i da moramo da budemo aktivniji prema velikim kolektivima i sistemima, kao i prema mladima a da od 15. maja počinje velika kampanja posvećena upravo njima.

Iako Epidemiolog nije želeo da daje pretpostavke o popuštanju mera, ipak je ulio nadu da tokom praznika neće doći do povećanja obolelih i mogućnost da se trenutni pad zaraženih korona virusom nastavi i nakon praznika.

- Sačekajmo da prođu praznici i tek posle 10 do 14 dana možemo proceniti da li će doći do porasta obolelih. Zašto da ne, u jednom trenutku, ako se steknu uslovi, ako sve bude pod kontrolom, onda ćemo moći da primenimo tako nešto - naglasio je Tiodorović.