AKTUELNO

Republika Srpska i BiH su jedinstven zajednički prostor koji u sebi nosi mnoga afirmisana dobra, ali i prostor koji je nosio dosta nesporazuma, rekao je danas patrijarh Porfirije.

Ne treba, istakao je, preterivati u tome ko je kome više i ko je kome pre učinio nešto nažao.

"Potrebno je da gradimo zajedničku budućnost svako svestan svog identieta...", poručio je patrijarh nakon susreta sa delegaacijom Republike Srpske koju je predvodio srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ne skrivajući radost što se sreo sa Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem, patrijarh je rekao da im je poželo radosne i blagoslovene vaskršnje praznike, kao i svim pravoslavnim hrišćanima na prostoru BiH, a posebno Republike Srpske, odakle, kako kaže, i sam potiče i time se ponosi.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Intenzivne i najprisnije veze sa Republikom Srpskom i mestom porekla održavao je i održava do dana današnjeg.

"Neka mi niko ne zameri to što imam posebne emocije prema Republici Srpskoj i prema čitavoj BiH", rekao je patrijarh
Ne krije, kazao je, da posebne emocije neguje prema Republici Srpskoj i da se Crkva, gde god se nalazi ne samo u Srbiji već na svim prostorima bivše Jugoslavije, trudi da neguje svoj pravoslavni identitet.

"Taj nacionalni identit ukoliko se temelji u duhovnim sferama biće isrpravan", rekao je patrijarh i dodao da "braća episkopi sa prostora BiH po pravilu izražavaju zahvalnost pre svega prema institucijama Republike Srpske, jer one u svakom smislu razumeju potrebe Crkve i pokušavaju da pomognu u meri koliko je to potrebno", kazao je Porfirije.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Podsetio je zahvalio Republici Srpskoj koja je prva pritekla u pomoć nakon zemljotresa u Hrvatskoj, Zagrebu i Baniji, gde je on do izbora na patrijaršijski tron, obavljao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubjanskog.

Porfirije je pravoslavnima još jednom čestitao Vaskrs, a onima koji nisu te vere požeo je da im Bog da zdravlje i ljubav.

#Milorad Dodik

#patrijarh Porfirije