AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić otvoriće sutra Sektor 4 obilaznice oko Beograda od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo.

Sektor 4 obuhvatio je radove na izgradnji leve trake auto-puta od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača u dužini od 7,7 kilometara. Istovremeno su izgrađeni tuneli Lipak i Železnik i tri mosta. 

Foto: Tanjug/Printscreen

Foto: Tanjug/Printscreen

Završena je kompletna izgradnja petlje Orlovača sa pristupnim rampama i petlje Petlovo Brdo sa po dve odvojene kolovozne trake od Metroa do petlje Orlovača - uključujući i most iznad starog kružnog puta od Rakovice do Železnika. 

Foto: Tanjug/Printscreen

Foto: Tanjug/Printscreen

Postavljeni su i zidovi za zaštitu od buke u dužini većoj od pola kilometra.

Otvaranjem Sektora 4 vožnja od Batajnice do Orlovače ubuduće bi trebalo da traje svega dvadesetak minuta.

Preostaje da se završi gradnja druge trake auto-puta od Orlovače do tunela Straževica i da se završi izgradnja obe trake auto-puta od Straževice do Bubanj Potoka.

Cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama. Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije. Izvođač radova je kineska kompanija "Power Construction Corporation of China", a podizvođač azerbejdžanski AzVirt i domaće firme.

Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara auto-puta od Batajnice do Bubanj Potoka. Ranije je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružničkog mosta.

Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, a cela obilaznica bi bila duga oko 69 kilometara. Tako bi se kompletirao ceo saobraćajni prsten oko Beograda čime bi se potpuno izmestio teretni saobraćaj iz grada.

Izgradnja obilaznice počela je pre više od 30 godina.