AKTUELNO

Moguća su i izlivanja pojedinih reka.

Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje na obilne padavine u periodu od ponedeljka do srede uveče.

Kako se navodi, obilne padavine se očekuju u jugozapadnim, južnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije, ukupna količina padavina od 40 do 80 litara po kvadratnom metra za 48 sati.

Noćas i sutra prepodne u centralnim i južnim delovima zemlјe se očekuju obilne padavine od 20 do 30 litara po kvadratom metru, a u jugozapadnim i južnim krajevima i vuše od 40 litara po kvadratnom metru za 12 sati.

Nove padavine očekuju se u noći između utorka i srede. U planinskim predelima padaće susnežica i sneg uz formiranje snežnog pokrivača, ponegde visine preko 15 centimetara.

Foto: Foto: Pink.rs

Na gornjem toku Južne Morave sa pritokama (Jablanica, Veternica, Pusta, Toplica i Vlasina), na Crnom i Belom Timoku, Resavi, Crnici i Rasini vodostaji će od 08. do 10. novembra biti u umerenom i većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama (Bjelica, Moravica, Rzav, Skrapež, Đetinja i Ibar) kao i Limu vodostaji će od 08. do 10. novembra biti u umerenom i većem porastu sa približavanjem upozoravajućim nivoima.

Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

U Hrvatskoj su obilne padavine već napravile probleme.

Na području Karlovca uvedene su pripremne mere odbrane od poplava, jer je jutros vodostaj reke Kupe iznosio 639 centimetara i dalje raste, a visok je i vodostaj reke Korane i iznosi 575 centimetara.

Voda se izlila na uobičajenim mestima pa je na kolovozu u Karlovcu zatvorena Obala Ivana Trnskog sinoć.

Kupa raste od nedelje u 10 sati i od ponedeljka ujutru narasla je više od pet metara. Juče popodne rasla je po pola metra na sat, a jutros vodostaj raste po desetak centimetara.

U Karlovačkoj županiji puno je nabujalih reka koje više ne mogu da “gutaju” velike količine oborinskih voda pa je za saobraćaj zatvorena i Stari autoput u Ogulinu.

S.M.

'