AKTUELNO

Grčka je i dalje, uprkos koronavirusu i zatvaranju prošle godine top destinacija za naše turiste, a posle 14. maja, kada će moći da se putuje i preko Severne Makedonije, očekuje se relaksiranje i ostalih uslova za boravak u toj zemlji. Građanima Srbije su, osim Grčke, među omiljenim destinacijama, kako u razgovoru za Kurir kaže Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Egipat i Dubai.

Imali ste sastanke s grčkim kolegom, postoji li nagoveštaj da bi trenutno rigorozne mere, poput nošenja maski na plaži, zabrane prelaska iz jednog mesta u drugo, u skorije vreme mogle da budu ublažene?

- Grčka ima plan relaksacije svojih mera koji će ići u pet faza. Prva faza je otvaranje granica sa Bugarskom, druga će biti od 14. maja, kada će naši građani preko Severne Makedonije moći da uđu u Grčku. Dalje je, naravno, plan da se postepeno dođe do ukidanja zabrane prelaska iz jednog mesta u drugo i ukidanja obaveze nošenja maske na otvorenom...

I pored dogovora da će građani Srbije sa negativnim testom ili potvrdom o vakcinaciji moći da uđu u Grčku, svi su testirani na granici, što je stvorilo velike gužve. Hoće li ste to promeniti?

- Grčka zvanično otvara svoju sezonu 14. maja, kada će biti otvorena granica sa Severnom Makedonijom i kada će početi sa radom granični prelaz Evzoni. Do tada je granicu moguće preći samo na graničnim prelazima sa Bugarskom i za Grčku je ovo pripremni period tokom kojeg će uvažavati naše potvrde o vakcinaciji, ali takođe će vršiti provere na većem broju putnika radi uvida u realno stanje. Nakon ovog pripremnog perioda, Grčka planira da na graničnim prelazima sa Severnom Makedonijom otvori takozvani fast lajn za vakcinisane građane.

Da li ste sa grčkim kolegom razgovarali o tome da se ukine obavezan PCR test za decu? Mnogim porodicama je to veliki izdatak...

- Za sada, deca koja su starija od 10 godina moraju imati PCR test, a nakon 14. maja očekujemo da antigenski test za decu bude dovoljan. U svakom slučaju, Grčka će refundirati troškove ovih testova za decu kroz pružanje dodatnih usluga turistima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ova vlada oročena na oko godinu dana, a već je prošlo šest meseci. Da li ste uspeli da realizujete ono što ste planirali?

- Uprkos pandemijskim okolnostima, uspeli smo da ostvarimo zacrtane ciljeve i da ostanemo na kursu razvoja, uz veoma ozbiljne izazove koji se odnose, pre svega, na zaštitu zdravlja ljudi, s jedne strane, i uspostavljanja balansa u pogledu ekonomskog održanja. Pokrenut je ključni infrastrukturni projekat izgradnje širokopojasne mreže u ruralnim područjima, koji će u prvoj fazi projekta omogućiti internet velikih brzina za oko 500 naselja, odnosno oko 80.000 domaćinstava u Srbiji. Nastavili smo i realizaciju kapitalnog projekta „Povezane škole”, u okviru kojeg je prošle godine bila izgrađena bežična lokalna računarska mreža u oko 940 škola u Srbiji, a u ovoj godini biće izvedeni radovi u još oko 950 škola. U oblasti turizma najvažnije je bilo sačuvati sektor s obzirom na posledice pandemijskog udara, ali smo usmereni i na redefinisanje turističkog identiteta Srbije i dalji razvoj domaćeg turizma. Ove godine opredeljena su sredstva u iznosu od 5,5 milijardi dinara za pomoć zaposlenima u turističko ugostiteljskoj privredi, pomoć turističkim pratiocima i vodičima, i pomoć hotelskoj industriji. Značajna podrška sektoru pružena je obezbeđivanjem prvih 100.000 turističkih vaučera u iznosu od 500 miliona dinara, i rebalansom budžeta obezbeđena su dodatna sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za vaučere.

Koliki su gubici u turizmu u Srbiji izazvani koronavirusom?

- U prva dva meseca je u Srbiji boravilo 39,1 odsto manje turista nego u istom periodu 2020. godine, i to domaćih 14,8 odsto, stranih turista 70,5 odsto manje. Ostvareno je 34,9 odsto manje noćenja nego na početku prošle godine, i pad deviznih priliva za oko 7,5 odsto. Ipak, postoji blagi optimizam da će ova godina biti uspešnija za srpski turizam od prethodne.

Srbi su navikli da letuju u Grčkoj. Da li se nešto sada promenilo? Jesu li sada aktuelnije neke druge destinacije?

- Grčka je i dalje jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, posebno imajući u vidu da ogroman broj naših građana očekuje da ove sezone iskoristi svoje prošlogodišnje uplaćene aranžmane, ali dosta građana je pokazalo interesovanje i za Egipat i Dubai.

Da li će se povećati broj vaučera za letovanje u Srbiji?

- Iako je prema važećoj Uredbi rok za prijavljivanje građana za korišćenje vaučera 15. oktobar, već od 1. januara do 8. februara ove godine podnete su prijave za 100.000 vaučera, čime je već tada iskorišćen budžet koji je opredeljen za ovu vrstu podsticaja u 2021. Zbog i dalje velikog interesovanja naših građana za odmor u Srbiji, Vlada RS je upravo usvojenim rebalansom budžeta obezbedila sredstva u iznosu od 100 miliona dinara, koji će građanima već u maju biti na raspolaganju.

#Tatjana Matić