AKTUELNO

Onkolog prof. dr Vladimir Kovčin naglasio je da bi razdvojio legalizaciju marihuane od registracije, jer je legalizacija, kako dodaje mnogo šire nego registracija leka.

- To zahteva širu zakonsku regulativu vezanu za legalizaciju i pitanje je šta želimo da postignemo legalizacijom – rekao je Kovčin za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- Legalizacija podrazumeva aktivaciju mnogo šireg društvenog miljea gde bi na prvom mestu bili pravnici i zakonska regulativa, ali ako govorimo o registraciji to je već rešeno zakonski na koji način se registruju opijati u Agenciji za lekove – objasnio je on.

Izvršni direktor Mreže za politike droga u Jugoistočnoj Evropi Milutin Milošević odluka koja je doneta na komisiji UN za droge uopšte nema veze sa legalizacijom marihuane.

Foto: TV Pink Printscreen

- Postoje četiri kategorije psihoaktivnih kontrolisanih supstanci. Kanabis je spadao u četvrtu u koju spadaju najteže droge, a sada je prebačen u prvu, što znači da se on I dalje smatra drogom, ali je potvrđeno da ima određena medicinska lekovita svojstva – objasnio je on.

#Legalizacija

#Lek

#Marihuana

#Registracija