AKTUELNO

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda trenutnu epidemiološku situaciju ocenjuje kao povoljnu, i ističe da se nada skorašnjem otvaranju ugostiteljskih objekata.

Vesić naglašava da Beograd očekuje da Krizni štab donese odluku o potpunom otvaranju ugostiteljskih objekata budući da u Beogradu pada broj zaraženih.

- Uspeh vakcinacije u prestonici je ubedljivo najbolji u Srbiji jer se bližimo kolektivnom imunitetu. Očekujemo da se makar za Beograd, kao i za druge gradove koji imaju dobre rezultate u vakcinaciji donese odluka da se otvore ugostiteljski objekti, jer je veoma važno da ekonomija radi zato što je u ovoj oblasti zaposleno oko 40.000 ljudi. Naravno, konačna odluka je na medicinskom delu Kriznog štaba, a ja verujem da su se sada konačno stekli uslovi da se prihvati zahtev Grada Beograda da se otvore ugostiteljski objekti – istakao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je najavio da će na sednici Skupštine grada 29. aprila biti doneta odluka da svi ugostitelji na teritoriji grada Beograda koji se nalaze u gradskim prostorima budu oslobođeni kirije za maj, kao i taksi za bašte za jun i jul. 

Grad pomaže ugostiteljima da zadrže svoje zaposlene i da se što pre oporave - objasnio je.

On je naglasio da je Beograd potpuno spreman da po svim epidemiološkim merama koje su predviđene protokolima održi i Bir fest, Belef, Bemus, Bitef, Džez festival i Novu godinu zato što treba da se vraćamo normalnom životu. 

– Očekujemo i da Krizni štab, odnosno Vlada Srbije usvoji protokole koje je predložio Grad Beograd zajedno sa „ivent industrijom”, a koje je radio Zavod za javno zdravlje. Ti protokoli podrazumevaju kako mogu da se organizuju svadbe, kongresi, seminari, festivali, koncerti. Očekujemo da naša vlada izađe sa planom kada će se šta otvoriti jer je reč o događajima koji moraju da se planiraju nekoliko meseci unapred – istakao je zamenik gradonačelnika.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je u pitanju vakcinacija, zamenik gradonačelnika ocenjuje prestonicu i Novi Sad kao vodeće u Srbiji.

– Beograd kao najbolji region kad je u pitanju vakcinacija, kao i Novi Sad i neki veći gradovi ne treba da dele sudbinu delova Srbije gde vakcinacija ne funkcioniše. Ukoliko postoji strah da će ublažavanje mera negativno uticati na tok pandemije, ja mislim da one lokalne samouprave gde je vakcinacija dobra, a to su sigurno Beograd i Novi Sad, treba da imaju drugačiji tretman – istakao je Vesić.

On je naglasio da očekuje da Krizni štab počne da respektuje dobre rezultate u vakcinaciji koje imaju Beograd, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Niš i Kragujevac. 

– Rezultati vakcinacije u Beogradu su fantastični, a sa onima koji su preležali ovu bolest približavamo se kolektivnom imunitetu. Vreme je da u Beogradu otvorimo ono što nije radilo, da ljudi žive od rada – rekao je Vesić.