AKTUELNO

Ulazna vrata na Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u opštini Obilić obijena su juče, a razbijeno staklo je primetio domar škole i obavestio o tome nadležne, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Za sada nije poznato da li je nešto ukradeno. Incident je uznemirio učenike i osoblјe škole, ali i druge meštane opštine. Ova škola često je bila na meti napada. Obijena je i plјačkana više od dvadeset puta od 1999. godine, a tokom Martovskog pogroma 2004. u potpunosti je demolirana.

Posebna ironija leži u tome što se u neposrednoj blizini ove škole nalazi policijska stanica.

Lista demoliranih objekata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji samo od početka godine je predugačka, nakon crkvi, zdravstvenih ustanova, sada se na meti albanskih ektremista našla i obrazovna ustanova. Na današnji dan, osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, kada bi već uveliko trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština koja bi donela stabilniji i mirniji život našem narodu na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske imovine, mi smo svedoci grube demonstracije netrpelјivosti prema svemu što je srpsko - navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro osuđuje ovakve kontinuirane napade, zahteva hitnu reakciju nadležnih organa i traži kaznu za počinitelјa ovog incidenta.

Takođe upućujemo apel međunarodnim snagama u južnoj pokrajini da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i osiguraju miran život našem naroda.

Ovo se ne dešava prvi put. Prethodnih godina je škola bila u više navrata meta vandala. Jutros kada je pomoćno osoblje otvorilo školsku zgradu primetili su da su ulazna vrata na zgradi škole razbijena. Razbijeno je oko desetak prozora. Mi smo i pored ovog incidenta nasatavili sa radom i nastava se odvija normalno. Deca su malo uznemirena zbog situacije kao i nastavno osoblje. Obavestili smo Kosovsku policiju koja je izvršila uviđaj, kao i lokalnu samoupravu. Česti su ovakvi vandalski činovi, prosečno tokom školske godine, dva do tri incidenta se dogode, najčešće obijanje ulaznih vrata škole", rekao je direktor škole, Aleksandar Popović.