AKTUELNO

Ministar poljoprivrede i član Predsedništva SNS Branislav Nedimović govorio je o stanju u srpskom agraru i šansama naših poljoprivrednika na svetskom tržištu i analizirao aktuelnu situaciju na političkoj sceni Srbije.

Nedimović se na početku osvrnuo na početak korona krize.

- Nismo imali alkohol pa smo ga sami napravili. Sredstva za dezinfekciju takođe nismo imali sa smo pokrenuli pogone. Danas svaka bolnica ima i kovid odeljenje. Nije ista priča kao pre godinu dana - rekao je Nedimović i dodao da pre 10 godina niko nije mogao da poveruje da će Srbija danas biti u probranom društvu. 

Nedimović je rekao da je ceo dan bio na terenu i da već danima obilazi sela širom Srbije i da razgovara sa poljoprivrednicima.

- Nije lako da odgovorim na 50 poziva, ali se trudim. Danas sam imao poziv, čovek nije zadovoljan, ima problem sa subvencijom, a šta mi drugo ostaje nego da izađem ljudima u susret - kaže Nedimović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodao je da se "ne petlja u tuđe dvorište" i da ne gleda da li ostali ministri takođe provode ceo dan na terenu.

- U četvrtak je cena tovljenih svinja bila 115 dinara u klanici plus PDV. Dobijam  danima poruke od poljoprivrednika koji su nezadovoljni. A sada mogu da kažem da će od ponedeljka biti 150 dinara plus PDV i od ponedeljka niko neće zvati - rekao je Nedimović i objasnio da je cena skočila zbog intervencije države.

Kriza sa afričkom kugom svinja prema njegovim rečima neće prestati u skorije vreme jer ne postoji vakcina za tu bolest.

- Kažu da će možda za dve godine biti vakcina jer virus stalno mutira. Imali smo nedavno krizu na farmi kod Zaječara pa smo morali da krenemo sa eutanazijom - dodao je Nedimović i naglasio da je bolest došla najverovatnije iz Bugarske.

Srpska poljoprivreda porasla za pet odsto 

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar je naglasio da je prema Eurostatu srpska poljopriverda u 2020. godini porasla pet odsto i to dok su ostale evropske poljoprivrede padale.

- To je uticalo i na BDP. Mi tri godine imamo u poljoprivredi stalan rast. Na rekord idete sa rekordom. Videćemo šta će biti u 2021. godini. Prirodno bi bilo da dođe do pada. Srpska privreda je u 2020. zabeležila izvoz od 4,2 milijarde dolara, a 2016. je bio svega 2,7 milijardi - precizirao je Nedimović.

Naglašava da je od izvoza važnije to koliki je profit na kraju godine.  

- Zabeležili smo spoljnotrgovinski suficit u poljoprivredi od 1,9 milijardi. Nekada smo o tome maštali - rekao je ministar i dodaje da Srbija ima veliku šansu i u vinarstvu.

Domaći malinari imaju veliku šansu na arapskom tržištu.

- Juče mi je poljoprivrednik u Prilikama rekao da je prodao malinu po dva puta većoj ceni od one sa kojom mi kalkulišemo, za 200 dinara, zamalo nisam pao sa stolice. Nema maline, a potražnja velika na svetskom tržištu - dodao je Nedimović.

Ministar je naglasio da je tačno da litar ulja košta 200 dinara, ali naglašava da ima i da se kupi ulje drugog proizvođača za 159 dinara. 

Nedimović je naglasio da će u nedeljama ispred nas skočiti cena svinjetine i jagnjetine:

- Kako se budu otvarali hoteli i restorani tako će biti i veća cena. Potražnja je već sad ogromna.

SNS je prema njegovim rečima stalno u kampanji.

- Nisam ja kriv što neke stranke goje prase uoči Božića. Jel mi treba da se stidimo da radimo? Čujem od seljaka da im opozicioni političari po 10 godina nisu ušli u selo. Naše je da radimo da Srbiji bude bolje, a kad uložite rad, rezultat ne može da izostane - rekao je Nedimović.