AKTUELNO

Svečanost povodom završetka izgradnje i puštanja u saobraćaj auto-puta biće upriličena na "Takovskoj petlji".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovaće danas svečanom otvaranju auto-puta Ljig - Preljina na Koridoru 11.

Ministarstvo građevinarstva je saopštilo da će svečanosti prisustvovati i ministar ekonomije Azerbejdžana Sahin Mustafajev.

Autoput Ljig - Preljina na Koridoru 11 je dug 40,359 kilometara.

Vrednost ugovorenih radova za Ljig - Preljinu iznosila je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove uplaćeno iz budžeta Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Građani koji su na potezu od Čačka do Ljiga putovali Ibarskom magistralom ili će tek putovati otvaranjem nove deonice dobili su bezbedniju, lakšu i kraću alternativu - Koridor 11, ističu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Deonica Ljig - Prelina na Koridoru 11 ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji, već je i oko 17 kilometara kraća, pa su procene, koje bi vozači od danas mogli i da u praksi testiraju, da će se ovim putem od Ljiga do Preljine stizati za oko pola sata umesto za dosadašnjih oko sat vremena.

Glavni izvođač radova je azerbejdžanska kompanija Azvirt, a čak 101 domaća kompanija je radila kao podizvođač.

S. M.

'