AKTUELNO

Svaki dijalog je pozitivna stvar, a međuregionalna saradnja je uslov za političku stabilnost i ekonomski razvoj, ne samo Srbije već i svih zemalja u regionu, rekao je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević je, otvarajući Konferenciju o regionalnoj saradnji koja se održava u Novom Sadu, rekao da je Kulturni centar uspeo da uspostavi dijalog sa mnogim ustanovama kulture iz regiona i da privuče eminentne intelektualce, ljude koji se bave različitim oblastima društvenog života, a svima im je, kako je ocenio, zajednička tema današnje konferencije.

"Ono što mene asocira na saradnju su mostovi, mostovi ne samo kao građevinski objekti, već kao simbol povezivanja ljudi", rekao je Vučević i podsetio da je juče Evropski komesar Johanes Han posetio Novi Sad upravo povodom Žeželjevog mosta, koji Novi Sad čeka 18 godina.

On je podsetio da je Novi Sad na temelju simboličnih mostova promovisao sebe kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture, a potom i osvojio tu titulu za 2021. godinu.

"Dok ima mostova, nema svađa i sukoba, oni su simbol čvrstih i dobrih odnosa", kazao je Vučević.

Foto: Tanjug

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović rekao je da je suštinska poruka koju sa Konferencije treba poslati je poruka neophodnosti saradnje, kooperativnosti, mira i stabilnosti na postjugoslovenskim prostorima.

Konferencija šalje poruku o neophodnosti prevazilaženja tamnih obrazaca ponašanja u prošlosti, potrebi i neophodnosti da se više nikada ne ponovi bratoubilački ili međukomšijski rat, već da 21. vek bude vek ekonomske, kulturne, političke i svake druge saradnje i prosperiteta", rekao je Panaotović i dodao da će samo takva saradnja omogućiti boljitak i žeteocu i hirurhu, novinaru i profesoru, odnosno svim građanima.

Istoričar, dr Tvrtko Jakovina, rekao je da je ulazak u Evropsku uniju imao pozitivne efekte za zemlje koje su u nju ušle i dodao da je važno da tim putem idu i ostale države, koje još nisu njene članice.

Krkobabić: Vlada će učiniti sve za razvoj juga Srbije

"To je važno, ne samo zato što će to rešiti deo problema, već mislim da će to neke stvari umiriti. Ako gledate trenutno stanje između Srbije i Hrvatske, meni se čini da su po ulasku u EU međudržavni problemi čak manje izraženi nego unutardržavni problemi", rekao je Jakovina i dodao da to znači da mnoge zemlje i članice EU imaju brojne nerešene unutrašnje probleme.

Kada je reč o regionalnom kontekstu, smatra, neke stvari su smirene.

"Mislim da je sukob između ustaša i partizana puno ozbiljniji unutar Hrvatske, nego što je to hrvatsko - srpski sukob između Zagreba i Beograda, bez obzira kakvi problemi postojali", rekao je Jakovina.

Suočavanje sa prošlošću u svim zemljama regiona je, ocenjuje, slabo.

"Suočavanje sa prošlošću ne jača buduću saradnju, ali to su stvari koje ćemo rešavati iznutra i koje možda neće još uvek izazivati temeljni sukob ili nekakav sukob kakav smo imali devedesetih godina", kazao je Jakovina.

Konferencija o regionalnoj stabilnosti održava se u Kulturnom centru Novog Sada, a učesnici su eminentni intelektualci iz regiona.

#Miloš Vučević

#Razvoj

#saradnja

'