AKTUELNO

Docepljivanje će se, kažu stručnjaci, obavljati svake godine.

Albert Burla, generalni direktor kompanije "Fajzer" rekao je da će osobama koje su primile vakcinu protiv kovida 19 tog proizvođača verovatno trebati dodatna doza negde između šest i 12 meseci, a zatim će, kako je istakao, biti docepljivanja svake godine.

On je na ovaj način potvrdio pisanje medija koji su još ranije spekulisali o izvesnosti treće doze vakcina protiv koronavirusa.

Foto: Tanjug AP/Mark Lennihan, Tanjug/Strahinja Aćimović

- Najverovatnije će trebati i treća doza, negde između šest i 12 meseci i zatim će biti docepljivanja svake godine, ali sve to treba potvrditi - rekao je Burla za Si En Bi Si dodajući da će varijante koronavirusa "igrati presudnu ulogu":

Moramo videti kakav će biti plan vakcinacije i koliko će to često trebati. Veoma je važno da smanjimo broj ljudi koji se može zaraziti.

I kineska kompanija "Sinofarm" saopštila je krajem marta da će posle procene rezultata treće faze kliničkog ispitivanja u inostranstvu, odlučiti da li je i kada potrebno davati tri doze njene vakcine protiv korona virusa umesto dve, kao do sada. I drugi proizvođači vakcina su isticali da još uvek ne znaju koliko traje zaštita i da razmatraju da li je, posebno zbog novih sojeva, neophodna i treća doza.

Foto: Tanjug

Virusolog dr Ana Banko kaže da najava "Fajzera" nije ništa neočekivano, te da će treću dozu verovatno morati da prime i vakcinisani drugim vakcinama.

- Već je davno utvrđeno da imunitet nakon preležanog kovida nije doživotan, pa se, takođe, očekuje da nije ni imunitet nakon vakcine. Za sada znamo da traje najmanje šest meseci, a s obzirom da koronavirus neće nestati, vrlo je očekivano da će biti potrebno da se vakcinišemo u nekom ritmu koji će biti definisan nakon što pandemiju stavimo pod kontrolu - kaže dr Banko i dodaje da će možda biti neophodna modifikacija vakcina na sezonskom nivou zbog pojave novih varijanta. Da će revakcinalna doza posle šest do 12 meseci biti potrebna za sve vakcine, a onda i revakcinacija jednom godišnje, veruje i epidemiolog dr Radmilo Petrović.

Foto: TV Vesti

- Kod nekog će imunitet od vakcina biti šest meseci, a kod nekog godinu dana. Kada količina antitela počne naglo da pada, onda bi trebalo da se primeni treća revakcinalna doza - kaže dr Petrović koji smatra da će nakon treće biti dovoljno da se prima jedna doza godišnje:

I vakcina protiv gripa se, kada smo počeli da vakcinišemo, davala u dve doze, a kasnije kada se videlo da veći broj stanovnika ima neka antitela od ranije infekcije, prešlo se na jednu dozu. Za očekivati je da tako bude i sa koronavirusom. Ostaće neki imunitet od primarne vakcinacije, a potom će biti potrebna samo jedna doza da podigne zaštitu.

#Vakcina

#koronavirus