AKTUELNO

Sve je spremno za isplatu nove pomoći građanima, a prijavljivanje će biti otvoreno preko portala Uprave za trezor, od 28. aprila do 15. maja.

Svi punoletni imaju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, koja će biti isplaćena u maju i novembru.

Prema rečima Siniše Malog, ministra finansija, ova pomoć se dodeljuje u sklopu trećeg paketa podrške zbog ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korone. Paket je vredan oko dve milijarde evra. Kako ministar kaže, značajno će pomoći našu privredu i očuvati njenu likvidnost, sačuvati radna mesta i pomoći građanima u ovim teškim vremenima.

Pred Vladom Republike Srbije naći će se nekoliko važnih zaključaka kojima nastavljamo sprovođenje trećeg paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima Srbije - rekao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo je nastavak kontinuirane podrške i pomoći za građane i privredu u cilju ublažavanja posledica pandemije virusa korona, s obzirom na to da smo i tokom 2020. godine imali dva paketa podrške, ukupno vredna oko šest milijardi evra. Republika Srbija je tu za svoju privredu i građane i to se pokazalo i pokazuje u ovim za ceo svet teškim vremenima.

Dok će elektronska prijava početi 28. aprila, preko kontakt-centra biće moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavu. Građani će se prijavljivati samo jednom, a dobiće oba puta po 30 evra. Onima koji se prijave novac će leći u maju i novembru. Penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski u sistemu.

Pravo na pomoć imaju svi punoletni državljani, sa aktivnim prebivalištem na teritoriji Srbije na dan stupanja na snagu Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije kovida 19, sa važećom ličnom kartom u trenutku prijavljivanja - kažu u Ministarstvu finansija. - Ovaj zakon će biti na dnevnom redu sednice Narodne skupštine sledeće nedelje.

Foto: TV Pink Printscreen

Prošle godine, na početku pandemije, u okviru prvog paketa ekonomske podrške privredi i građanima, jednokratnu pomoć dobilo je oko 6,2 miliona ljudi. Tada se prijavilo 4.325.500 građana, a kao i sada penzioneri i korisnici novčane socijalne pomoći su bili automatski prijavljeni.

Pravo na novčanu pomoć od 100 evra imaju svi Srbi sa Kosova. Ne samo punoletni građani, već i deca do 18 godina starosti. Novčanu pomoć od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti mogu da dobiju nezaposleni stariji od 18 godina. Pomoć će biti isplaćena prema evidencijama koje su napravile komisije u skladu sa zaključkom Vlade iz marta ove godine. Isplata će ići bez prijave, na namenske račune, na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem.