AKTUELNO

Korisnici domova za stare će nakon više od godinu dana, konačno moći da izađu iz domova, posete svoje porodice i prespavaju kod njih!

Međutim, ovo će se odnositi samo na one koji su kompletno vakcinisani, odnosno kojima je prošlo 14 dana od druge doze, kao i na one koji su preležali kovid 19, s tim da nije prošlo više od tri meseca od početka bolesti!

Takođe, neophodno je da u ustanovi u poslednjih 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva kovid infekcije kod korisnika i zaposlenih.

Naime, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je preporuku o načinu postupanja korisnika i ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika prilikom kratkotrajnih izlazaka iz ustanova bez noćenja ili sa noćenjem.

Pored preporuka o uslovima koje je neophodno ispuniti kako bi se dobila dozvola za izlazak, Ministarstvo navodi precizno i koje se mere prevencije tokom posete porodice moraju poštovati.

- Pre odobrenja posete porodici (izlazak sa noćenjem) potrebno je da se članovi porodice korisnika obrate osoblju ustanove kako bi dobili informacije o propisanim uslovima i organizaciji posete porodici. Zaposleni u ustanovi ili organizaciji u razgovoru sa porodicom razmatraju rizike od zaražavanja kovidom-19 i predlažu aktivnosti za ublaženje rizika. U razmatranje treba uzeti u obzir broj članova i sastav porodice, mesto življenja, način prevoza korisnika, mentalni status korisnika i njegovu sposobnost da se pridržava propisanih protivepidemijskih mera, kao i sprempost članova porodice da se pridržavaju protivepidemijskih mera - navodi se u preporuci.

Dve nedelje pre posete, kako se dodaje, potrebno je da članovi porodice u kojoj će korisnik boraviti smanje potencijalnu izloženost SARS-CoV-2 virusu ograničavanjem broja osoba sa kojima stupaju u kontakt, strogo se pridržavaju protivepidemijskih mera ili da su vakcinisani protiv koronavirusa.

Prevoz korisnika treba obavljati porodičnim autom ili taksi prevozom.

Ne preporučuje se poseta daljoj rodbini, kao ni organizovanje proslava i druženja.

- Potrebno je organizovati spavanje i odmor korisnika u zasebnoj sobi i redovno čistiti i dezinfikovati kupatilo, brave, slavine i druge predmete koji se često dodiruju. Izbegavati deljenje hrane i pića tokom trajanja posete. Ukoliko se konzumira hrana ili piće održavati udaljenost od najmanje dva metra između osoba za stolom i korisnika - navodi se u preporuci i dodaje da je potrebno izbegavati često grljenje i prisne kontakte, a pri grljenju i bliskom kontaktu potrebno je nositi zaštitne maske.

U preporuci se navodi i da se prilikom povratka iz posete ne vrši rutinsko PCR testiranje niti se određuje mera samoizolacije korisniku koji je kompletno vakcinisan, kao ni korisniku koji je preležao Kovid-19 infekciju.

- Mera samoizolacije se određuje korisnicima koji su imali kontakt sa potvrđenim slučajem kovida-19 ili ukoliko razviju simptome i znake kovid infekcje bez obzira na vakcinalni status ili istoriju prethodno preležane infekcije.

#domovi za stare