AKTUELNO

Akciju je izvela Gorska služba spasavanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Spasiti ljudski život i pomoći čoveku u nevolji osnovni je zadatak Gorske službe spasavanja. Kako bi za to bili pripremljeni u svakom trenutku vežbe i treninzi su veoma bitni.

Foto: TV Pink Printscreen

Gorska služba je zajedno sa zaposlenima u Gold gondoli vežbala evakuaciju ljudi sa gondole.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za sada smo brži nego što smo očekivali. Ali opet ne radimo punog kapaciteta već jedan samo deo. Akcenat je na našem uvežbavanju i saradnji sa drugim timovima - kaže Miroslav Mutić iz Gorske službe spasavanja.

Foto: TV Pink Printscreen

U akciji je učestvovalo 46 spasilaca koji su za oko dva sata uspeli bezbedno skinu i prebace na kopno sve ljude koji su se nalazili u kabinama.

Ovoj akciji pridružili su se i timovi za spasavanje sa vode, kao i spasilački timovi koji su se kretali između stubova po sajli instalacije gondole , ulazili u kabine i evakuisali putnike.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od momenta kada smo ušli u kabinu, pa do dolaska na kopno sve je dosta brzo teklo i osećali smo se sigurno. Nije bio ni jedan momenat da smo se osetili nebezbedno i nesigurno - navodi Milan Tomić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prilaz nije bio problem, putevi postoje koji su već prokrčeni, tako da prilaz stubovima nije problem. Sva oprema je funkcionisala kako treba. Stigli smo do korpe prve i druge, evakuacija je prošla bez problema. Momci na kopnu i vodi su svoj posao uradili besprekorno - kaže jedan od učesnika vežbe.

Foto: TV Pink Printscreen

Za evakuaciju koristila se oprema za kretanje po sajli i bezbedno spuštanje putnika iz kabine u spasilačke čamce ili na zemlju. Evakuisane putnike čekali su spasioci Gorske službe i dalje ih transportovali ka centru zlatibora.

#Akcija

#Zlatibor

#spasavanje