AKTUELNO

Porast broja vakcinisanih i pad broja obolelih ohrabruju, ali stručnjaci i dalje apeluju na oprez jer je situacija i dalje u statusu vanredne.

U Srbiju sutra stiže oko 106.000 doza Fajzer vakcine, a očekuje se i kontigent od 500.000 doza Sinofarma. U međuvremenu na punktovima za vakcinaciju širom Srbije gužve su sve veće, a cilj je da do maja imamo tri miliona revakcinisanih.

Porast broja vakcinisanih i pad broja obolelih ohrabruju, ali stručnjaci i dalje apeluju na oprez jer je situacija i dalje u statusu vanredne.

Prof. dr Dejan Radenković, hirurg Prve hirurške klinike Kliničkog cetra Srbije i predsednik Srpskog pankreasnog kluba kaže za sebe da je umereni optimista, te smatra da se proces vakcinacije u Srbiji može obavljati i bolje.

- Sve ide dobro, bitno je da imamo dovoljno vakcina, a sada je na nama da malo poradimo na kolektivnoj svesti – kaže dr Radenković za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o doktorima koji ne veruju vakcinama, dr Radenković kaže da ne poznaje puno kolega koji razmišljaju na taj način.

Oni koji ne veruju u vakcine valjda pokušavaju da budu veći katolici od pape, da pročitaju najnoviji rad, isprate tamo nekog zapostavljenog naučnika i čitaju informacije sa neproverenih sajtova, a onda im se one učine interesantnim pa bi da „pogledaju i drugu stranu novčića“ i da budu krajnje objektivni.

Ističe da u sve može da se sumnja, ali da zato postoje nauka i studije. Na pitanje kako da se građani podstaknu na vakcinaciju, hirurg kaže da je dovoljno pokazati im slike Izraela u kojem se život vratio u normalu.

- I Srbija ima tu mogućnost, imamo dovoljno vakcina, samo nam fali ta kolektivna svest – kaže doktor.

Savetnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, kardiolog prof. dr Miljko Ristić kaže da je antivakserski lobi uzeo maha i pokolebao one neodlučne i neobaveštene.

- Međutim, statistički podatak da je u danu vakcinisano 80-85.000 ljudi pokazuje da je svest stanovništva na višem nivou od antivakcinaškog lobija. Okupljanja, naravno, nisu poželjna i dozvoljena, ali se konačno vidi svetlo na kraju tunela, budući da ćemo do kraja maja imati tri miliona revakcinisanih – navodi dr Ristić. Dotad očekuje i da će broj novoobolelih drastično pasti.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje da li vakcinacija zdravstvenih radnika treba da bude obavezna, odgovara potvrdno.

- Od 750 na Dedinju vakcinisano je 500 zaposlenih. Vidim da mlađi zaposleni, pretežno žene, nisu protiv vakcine, daleko od toga, već se plaše potencijalne sterilnosti. Zato mislim da treba da se edukuju, pa smo za sutra zakazali sastanak sa ginekolozima i virusolozima, kako bi objasnili da li vakcina stvarno može da utiče na sterilitet ili ne – kaže dr Ristić.

Dodaje da u svetu postoji preko hiljadu radova u kojima se i sterilitet razmatra kao jedna od mogućnosti komplikacija vakcine, a da su važne tribine i skupovi, kako bi se, na osnovu dokumenata i dokaza, pokazalo da li je vakcina stvarno štetna i u kojoj meri.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Dejan Radenković

#Miljko Ristić