AKTUELNO

Sedmi po redu Kongres studenata tehnike održava se od petka do nedelje na Zlatiboru. Ovi susreti, iz godine u godinu, predstavljaju priliku svim studentima tehničkih nauka za razmenu iskustava, profesionalno usavršavanje kao i za sticanje dragocenih praktičnih veština.

Prvim Kongresom studenata tehnike, koji je održan 2014. godine, pokrenut je proces usavršavanja mladih i ambicioznih studenata čija će znanja u budućnosti biti od velikog značaja za razvoj i unapređenje privrede Republike Srbije. Prvi Kongresorganizovan je upravo na inicijativu studenata koji su uvideli da im je potrebno dodatno učenje i usavršavanje.

Glavni cilj i ideja ove studentske inicijative jeste sticanje znanja na polju tehničko-tehnoloških nauka i njihova primena u rešavanju konkretnih problema koje će im zadati predstavnici privrede kroz održavanje radionica.

Predavači Kongresa uvek su bili stručnjaci iz resornih ministarstava, eminentni profesori univerziteta kao i predstavnici najuspešnijih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija, tehničke industrije i mehanike.

Jedan od predavača je i Miloš Petrašinović, master inženjer mašinstva, asistent na Mašinskom fakultetu a nekada i student generacije. Danas zajedno sa svojim kolegama vodi kompaniju PRDC, koja se bavi razvojem inovativnih proizvoda poput
letećeg automobila, dronova, robota… “Ovakvi razgovori su zlata vredni za studente tehničkih nauka i veoma je značajno što postoji kontinuitet u održavanju Kongresa.

To uvek govorim studentima, pošto iz prve ruke znam koliko je važno imati, uz obavezno naučno-teorijsko znanje, i praktične veštine kada izađu sa fakulteta. Meni lično su bili veoma korisni jer neka rešenja ili studije slučaja na kojima smo radili ovde, danas mogu da primenim i u svojoj kompaniji” objašnjava Petrašinović.

Dodaje da je povezivanje nauke i privrede ključna stvar u smislu održavanja koraka sa vremenom.

“Svedoci smo napretka tehnologije bazirane na naučnom znanju iz dana u dan. Ukoliko patenti i izumi naučnika nisu primenjivi u savremenom svetu i svakodnevnom životu, može doći do gubljenja motivacije naučnika, nedostatka resursa za dalja istraživanja i usavršavanja i još mnogo stvari. Zbog toga je odlično što se kroz razne istraživačko razvojne centre i četiri naučno tehnološka parka u Srbiji nauka i privreda konačno povezuju na način na koji bi trebalo. Inovatori u direktnom kontaktu sa kompanijama imaju uvid u kretanja tržišta i potrebe privrede dok su sa druge strane privrednici u mogućnosti da vide koliko je uz inovativne proizvode moguće da unaprede svoje poslovanje”. zaključuje Petrašinović.

Kongres studenata tehničkih nauka nastoji da u budućnosti bude još masovniji i uključi i studente iz regiona. Kako organizatopri navode, prošlogodišnji Kongres otkazan zbog globalne pandemije korona virusa nije ih sprečio da ove godine pronađu način da kongres održe, jer mladi ljudi, zajedničkim snagama i sinhronizovanim delovanjem mogu da urade mnogo, pa i da potpuno promene svet u kome živimo.

#Kongres

#PRDC

#Studenti

#Tehnika