AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa patrijarhom srpskim Porfirijem o svim ključnim pitanjima važnim za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, kao i zaštiti i obnovi hramova Srpske pravoslavne crkve u južnoj pokrajini.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, oni su se saglasili da je od neprocenjivog značaja da crkva i država zajedničkim naporima i staranjem delaju za boljitak našeg naroda u pokrajini.

Petković je, kako se dodaje, patrijarha Porfirija upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je gotovo svakodnevno izložen brojnim izazovima i poteškoćama, posebno u vreme kada se nadvila pretnja da dijalog i razgovor zamene ucene i pretnje.

Petković je posebno naglasio da je u poslednje vreme napadima i skrnavljenju bio izložen veliki broj srpskih crkava na Kosmetu.

"Napadi na naše svetinje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, zatiranje naše prošlosti i duhovnosti, kako bi se uništio svaki trag istorijskog kontinuiteta srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji", istakao je Petković.

Posebna pažnja u razgovoru direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i srpskog Patrijarha posvećena je saradnji na zaštiti i obnovi pravoslavnih manastira i crkava na prostoru Kosova i Metohije, sa posebnim osvrtom na projekat obnove teško oštećene crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i očuvanja i obnove Pećke patrijaršije.

Petković je patrijarhu Porfiriju preneo i kako je organizovan proces imunizacije protiv virusa Kovid 19 srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije i naporima koje Kancelarija čini da svima olakša proces vakcinacije koji je važan put ka zajedničkoj pobedi nad pandemijom.

#Petar Petković

#Ptrijarh Porfirije