AKTUELNO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je povodom Međunarodnog dana Roma - 8. aprila da su u uslovima pandemije pripadnici romske zajednice, koja je i inače diskriminisana i marginalizovana, izloženi mnogo većem riziku i apelovao na nadležne organe da učine dodatne napore za unapređenje usluga pomoći Romima u ovim nesvakidašnjim okolnostima.

„Veliki broj pripadnika romske zajednice u Republici Srbiji, posebno porodice koje žive u neformalnim naseljima, u veoma su teškom položaju. Apelujem na nadležne organe da učine dodatne napore kako bi se ublažile posledice pandemije koje mogu biti vrlo vidne u socijalnom i ekonomskom segmentu života romske zajednice“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana navodi da je, s obzirom da većina romskih naselja u Republici Srbiji nema pristup vodi, struji niti internetu i da nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu niti da deci omoguće praćenje školske nastave putem interneta, odmah po izbijanju pandemije tokom vanrednog stanja posetio deset romskih naselja.

Neodgovarajući uslovi života i nedostatak sanitarne infrastrukture pre svega onemogućavaju potpuno poštovanje preventivnih mera što pripadnike romske zajednice stavlja u još teži položaj i izlaže još većem riziku, rekao je Pašalić.

„Pandemija virusa kovid-19 traje već godinu dana i potrebne su dodatne mere pomoći i zaštite prava pripadnika romske zajednice. Očekujem da jedinice lokalne samouprave na čijim teritorijama se nalaze romska naselja u potpunosti postupe po preporukama koje smo im uputili prošle godine“, naveo je Pašalić.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan početkom aprila 1971. godine u Londonu.

#Međunarodni dan roma

#Zoran Pašalić