AKTUELNO

Vakcinacija beskućnika počela je danas u dva dnevna centra i kluba za starije u Beogradu, koje je grad namenio samo za njih, a posredstvom volontera Crvenog krsta za vakcinaciju se prijavilo 17 ljudi.

U dnevnom centru za stare "Stari grad I" u centru grada vakcinisalo se sedam beskućnika, a otvorena je i ambulanta u Venizelosovoj ulici gde oni koji nisu zakazali termin mogu bez najave otići na vakcinaciju.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je važnost vakcinacije svih ugroženih grupa kako bi svi podjednako bili zaštićeni i bezbedni.

Volonteri Crvenog krsta su prilikom rada na terenu obaveštavali sve beskućnike o vakcinaciji koju, osim u domu zdravlja, mogu obaviti i u mestima na koje su navikli da dolaze, poput Kluba za stare "Stari grad I" gde je u protekla tri meseca zabeleženo više od 1.000 poseta, a uskoro će to biti omogućeno i u "Palilula" klubu za starije. Sve ćemo učiniti kako bi prostor za vakcinaciju bio lako dostupan, a korisnici informisani - rekla je Stanisavljevićeva za Tanjug.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Strahinja Aćimović

Informisanje o procesu imunizacije ugroženih grupa aktivno se vrši već četiri meseca na svim mestima na kojima se beskućnici nalaze, a dosadašnje iskustvo pokazalo je da su prezadovoljni činjenicom da su uključeni u proces imunizacije.

Osim na ovim punktovima, vakcinacija se vrši i u drugim ustanovama koje koriste ugrožene grupe, te je u ustanovi za kolektivni smeštaj u Kumodraškoj ulici vakcinisano čak 90 odsto korisnika, a mnogi od njih su i revakcinisani. Uključujući zaposlene, imamo više od 2.000 vakcinisanih lica - dodala je sekretarka Stanisavljević.

Sekretar Crvenog krsta "Stari grad" Aleksandar Petrović istakao je važnost otvaranja ovakvih punktova na kojima lica bez krova nad glavom mogu da se posluže toplim obrokom ili toplim napicima, ali i da obave osnovne potrebe.

Imamo već 125 ljudi koji su redovni korisnici našeg punkta i trudimo se da ih u terminima kada dolaze informišemo i podelimo brošure o mogućnostima za vakcinaciju. Beskućnici pokazuju interesovanje za vakcinaciju, a najčešća pitanja su vezana za izbor same vakcine - objasnio je Petrović.