AKTUELNO

U Beogradu vakcinisan svaki treći punoletni građanin.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izrazio je očekivanje da će krajem nedelje biti doneta odluka o otvaranju tržnih centara.

Kako je dodao, ne smemo da postanemo žrtve nestrpljenja, jer i dalje imamo veliki broj zaraženih ljudi, i pacijenata u bolnicama, a pre popuštanja mera mora se videti jasno da je veći otpust sa bolničkog lečenja od prijema.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je za Pink rekao da je u Beogradu više od 36 odsto revakcinisanih građana, što je veliki uspeh.

- Insistiramo na tome da naš model mora da bude prilagođen našoj situaciji, a ona je mnogo bolja nego u drugim evropskim zemljama - naglasio je Vesić.

Mi smo uspešniji od Nemačke, Italije, Francuske. Imamo manje zaraženih i više vakcinisanih i ja očekujem da ćemo krejam ove nedelje doneti odluku da se otvore i tržni centri", rekao je Vesić gostujući na televiziji Pink.

U Beogradu vakcinisan svaki treći, revakcinisan svaki četvrti

U Beogradu je zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano 483.660, odnosno 34,36 odsto punoletnih građanki i građana. Vesić je naveo da je broj revakcinisanih skoro 350.000, svaki četvrti Beograđanin. U populaciji starosti između 65 i 74 godine vakcinisano je 63,56 odsto građana. Od vakcinisnih u Beogradu, 47 odsto čine muškarci, a 53 odsto žene. Prosečna starost vakcinisanih je 60 godina. U Beogradu je od početka masovne imunizacije dato 826.686 doza vakcina za vakcinaciju i revakcinaciju, naveo je Vesić.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone Predrag Kon je istakao da su mere dale rezultate, ali da se ne sme zanemariti ni obuhvat vakcinacije.

Epidemijski proces ima neke svoje zakonitosti, postoji inkubacija, postoji neki period koji mora da prođe da bi videli bilo kakav efekat nekih mera. Taj broj dana je od sedam do 10. Pre dve nedelje je uvedeno zatvaranje i sada se vrlo jasno vidi delovanje mera, ali ne smemo zanemariti obuhvat vakcinacijom koji je impozantan. U Beogradu je više od 34 odsto punoletnih vakcinisano. To ne može da se ne vidi - rekao je Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

Kon je napomenuo da je medicinski deo Kriznog štaba tražio minimum dve nedelje i naglasio da se jasno vidi usporavanje virusa i pad.

Sada jeste bolje. I to ozbiljno bolje se vidi u Beogradu. Broj zaraženih počinje brže da pada. Vakcina radi u Beogradu i to dobro - istakao je Kon.

#Goran Vesić

#Predrag Kon