AKTUELNO

Pre svakog putovanja, naglašava Seničić, treba se informisati o epidemiloškim merama koje su u toj zemlji na snazi. Nada se, dodaje, da ćemo ove sezone "barem malo putovati".

Godišnji odmori su sve bliži, a samim tim građani Srbije već razmišljaju o letovanjima. S obzirom na masovnu vakcinaciju u Srbiji ove godine će, trebalo bi, biti lakše organizovati odlazak na more, a postavlja se pitanje koje će zemlje priznavati potvrdu o vakcinaciji i koje vakcine će prihvatati.

Foto: Pixabay.com

S druge strane, i dalje imamo na raspolaganju one zemlje u kojima nemamo ograničenja za ulazak. Evo kakva je situacija za odlazak na omiljene srpske destinacije:

Kipar:

Mesecima unazad bili smo onemogućeni da putujemo na Kipar, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, međutim, sada naši građani mogu da putuju u ovu zemlju, kaže za Pink Aleksndar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. Ističe da je ovo omogućeno pre svega zahvaljujući naporima kiparskog ambasadora u Srbiji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kipar je omogućio našim građanima da, uz obavezan negativan PCR test, mogu da uđu u njihovu zemlju. Još uvek nemamo sporazum o priznavanju sertifikata za vakcinaciju, tako da uz dokaz o vakcinaciji i dalje nije moguć ulazak, već samo uz PCR – kaže Seničić.

U povratku je, kaže, neophodan dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Grčka:

Seničić kaže da je bilo naznaka da će se omiljena srpska destinacija otvoriti već u aprilu, međutim, Grčka je juče produžila dosta rigorozne mere do 19. aprila, a nakon ovog datuma očekuje se da krene „pripremni deo sezone“.

- Ako ovo i krene, naši građani će moći da pređu isključivo preko prelaza u Bugarskoj i isključivo uz PCR test. Dakle, još uvek neće biti implementiran dogovor o priznavanju sertifikata o vakcinaciji – kaže Seničić.

Na pitanje da li je tačno da će Grčka refundirati troškove testiranja dece, Seničić kaže da to nije zvanično i da to nije odluka države, već predlog privatnog sektra u Grčkoj, pre svega hotelijera, koji na taj način žele da motivišu naše građane da putuju – kaže Seničić za Novo jutro.

Ističe da bi se troškovi testiranja nadomestili, recimo, vaučerima i da se o ovome i dalje vode razgovori.

Foto: Pixabay.com

Hrvatska:

Hrvati su, neposredno nakon nađeg dogovora sa Grcima, doneli gotovo istu odluku, dakle, prihvataju sertifikat o bilo kojoj vakcinaciji, a jedino je važno da je prošlo dve nedelje od revakcine, odnosno dve nedelje od primanja prve doze AstraZeneke.

- Hrvati prihvataju i negativan PCR test, kao i antigenski test – kaže Seničić.

Turska:

Turska u ovom trenutku zahteva obavezan PCR test, kaže Seničić i dodaje da ova zemlja najavljuje, od kraja aprila i početkom maja, ukidanje svih ograničenja.

- Pratićemo situaciju, a počeli su i razgovori o priznavanju sertifikata o vakcinaciji sa Turskom. Ono što je važno da kažemo, Turci su takođe krenuli da se masovno vakcinišu Sinofarm vakcinom. Apsolutno ista stvar je i sa Egiptom – kaže Seničić.

Foto: Pixabay.com

CRNAA GORA, BiH, Severna Makedonija, Albanija:

Sa Crnom Gorom, BiH, Severnom Makedonijom i Albanijom napravljen je sporazum i u ove zemlje možemo bez ikakvih ograničenja.

Maldivi, Dubai, Dominikana

- Za sve ove dalje destinacije neophodan je negativan PCR test, sem Zanzibara koji nema ograničenja za naše državljane. Upravo je ova destinacija bila najprivlačnija tokom zime - kaže Seničić.

Foto: Pixabay.com

Zahvalnost Makedonaca Srbiji:

U znak zahvalnosti Srbiji za vakcine poklonjene Severnoj Makedoniji, njen premijer Zoran Zaev najavio je mogućnost da državljani Srbije letos ne plaćaju putarinu u njegovoj zemlji. Seničić kaže da bi moglo biti uvedeno i to da naši državljani ne plaćaju ulaz na lokalitete,u muzeje i slično.

- Postoji čitav spisak stvari koje bi mogle da budu besplatne, a ovo će biti odlučeno na nivou države. Verujem da će i biti usvojeno, jer se radi o zahvalnosti našim građanima zbog vakcina – kaže Seničić.

#Aleksandar Seničić

#koronavirus

#putovanje