AKTUELNO

Na društvenoj mreži Fejsbuk osvanuo je video snimak u kom se vidi kako kralj zmija Vladica Stanković golim rukama hvata poskoka, jednu od najotrovnijih zmija u Srbiji, ali i u Evropi.

Sinoć oko 20 sati porodica Stošić iz sela Ćukovac kod Vranja u pomoć je pozvala ukrotitelja zmija iz Vladičinog Hana i možda jedinog hvatača gmizavaca u Srbiji, Vladicu Stankovića, jer su u svom dnevnom boravku primetili otrovnu zmiju poskoka.

- Taj deo porodične kuće je starija gradnja. Zmije su ušle unutra. Pre oko tri dana su izbacili jednu, ovo je bila druga. Zmija je izašla ispod praga. U starim kućama miševi prave rupe, pa ih i one najverovatnije koriste. Krenu po hranu, jer se hrane glodarima, i na taj način se kreću kroz te rupe. Pozvali su me oko 20 sati, ona je tad već izašla ispod praga, pa se vratila kada ih je primetila - priča Vladica.

Foto: Facebook.com/Vladica Stankovic

Kako objašnjava, ekspresno je došao u porodičnu kuću i imao je problema da je izvuče. Naime, zmija se sklupčala ispod praga, te se Vladica dobro pomučio da dođe do nje, a ukućani su čak razmatrali i da li da izbiju prag.

- U pitanju je bio odrasli primerak poskoka. Uglavnom rastu do 80 centimetara. Postoje i neki primerci koji rastu i do jednog metra, ali to su uglavnom one zmije koje su se izdvojile iz svoje vrste. Poskok je jedna od najotrovnijih u Evropi i Srbiji. Lako je prepoznatljiva po rogu na glavi i šarama u obliku romboida. Krajevi su joj deblji u odnosu na neotrovne zmije i imaju oblik zenica poput mačke, što omogućava da dobro vide noću - dodaje on.

Osnivač Prvog udruženja za zaštitu gmizavaca "Poskok" baš iz ovih razloga u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode drži edukacije u okviru kojih ljudima pokušava da objasni kako da se ponašaju kada se nađu u blizini zmije, kao i kako da ukažu prvu pomoć ukoliko dođe do ujeda.

Foto: Facebook.com/Vladica Stankovic

- Tokom godine prilično često imam pozive. Zovu me ljudi iz cele Srbije zbog saveta kako da se ponašaju, ali imam i oko 100 intervencija na godišnjem nivou - zaključuje Vladica.

#Vranje

#Zmija

#poskok