AKTUELNO

Grupa građana koja se protivi merama uvedenim protiv koronavirusa ponovo se okupila juče u centru Beograda, a opet su igrali kolo oko spomenika Stefanu Nemanji. Profesor doktor Branislav Gvozdenović kaže da je potrebno još malo da se strpimo, kako bi svi mogli da uđemo u kolo potpuno rasterećeni.

Gvozdenović je istakao gostujući u "Novom jutru" da smo postali nestrpljivi, što je očekivano, ali da s druge strane moramo još da sačekamo kako bi se život vratio u normalu. Kaže i da imamo sreće što je u Srbiji dostupan veliki broj vakcina.

Foto: Instagram.com/moj_beo_grad

Malo smo nestrpljivi, to je očekivano s jedne strane, ali moramo malo da sačekamo. Mi smo veoma vezani za kafanu i kolo, to je u našem biću, ali treba sačekati još malo. Preuzeli smo važne korake u smislu sprečavanja same pandemije. Imamo i sreću da imamo veliki broj vakcina. Korak po korak mi naziremo da će doći do velike razlike u odnosu na učestalost. Doći će trenutak kada ćemo moći da uđemo u kolo, potpuno rasterećeni - rekao je Gvozdenović.

Foto: TV Pink Printscreen

Gvozdenović je u nastavku istakao i kako su sve dostupne vakcine, otporne na nove sojeve, odnosno da su prošle sve testove i da su sigurne.

Trenutno sve vakcine koje su dostupne, pokrivaju nove sojeve. Važno je istaći - što pre budemo obuhvatili veći broj vakcinisanih, bićemo u prednosti. Na svu sreću, i dalje, bez obzira što spominjemo neke opasnije sojeve, oni su opasniji u pogledu prenošenja, pre ćemo se zaraziti, ali na sreću nije došlo do soja na koji vakcine ne deluju. Sve vakcine su prošle testove i one su sigurne - izjavio je Gvozdenović.

Foto: TV Pink Printscreen

Profesor doktor Petar Kočović kaže kako se nada da će na jesen biti blaža varijanta cele situacije, kako i da u celoj Evropi trenutno raste broj zaraženih.

Foto: TV Pink Printscreen

Bolja varijatna će sigurno biti na jesen. U celoj Evropi raste svuda broj zaraženih. Vidimo da se ovaj sadašnji period u Srbiji karakteriše tako što imamo manji pad. Što se tiče vakcina, ispred nas su Britanija, Emirati, Čile, Izrael. Mi se vakcinišemo tempom od 2,1 promila dnevno - kaže Kočović.

Više o svemu pogledajte u nastavku: