AKTUELNO

Brojne javne ličnosti pozvale su okupljene da potpišu donorske kartice i pomognu, kako sebi, tako i drugima.

Danas se obeležava Nacionalni dan donora, a centralna manifestacija, kojom je ovaj dan obeležen kod nas, organizovana je na Trgu Republike u centru Beograda.

Nacionalni dan donora obeležava se na inicijativu Hemofarm Fondacije, koja je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja već dve godine u kampanji za povećanje broja donora i transplatacija organa u Srbiji.

Pročitajte još: ZAKON O TRANSPLANTACIJI USKORO U SKUPŠTINI: Ambasador Ditman i glumci potpisali donorske kartice

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je građanima na Trgu Republike poručio da je u prethodnih pet meseci urađeno 56 transplatacija.

Foto: Tanjug

- Otkako je krenula akcija, došli smo do toga da u prethodnih pet meseci imamo 23 donora, a da je urađeno 56 transplatacija od čega 38 transplatacija bubrega, 14 transplatacija jetri i četiri transplatacije srca - rekao je Lončar, dodajući da je taj nivo za pet meseci veći nego godišnje nivo u prethodne tri godine.

Foto: Tanjug

Srbija, kako je istakao, ovim rezultatom može da bude zadovoljna, a cilj je da se rezultati popravljaju iz godine u godinu, jer oko 700 pacijenata čeka transplataciju bubrega i oko po 40 pacijenata čeka transplataciju jetre i srca.

- Želimo da svi pacijenti na vreme dobiju organe - rekao je Lončar.

On je istakao da je cilj da pacijenti koji čekaju transplataciju bubrega više ne idu na dijalizu, upozoravajući da ljudi koji čekaju transpolataciju jetre i srca nemaju drugog izbora jer ako ne dobiju organe ne mogu da prežive.

Foto: Tanjug

- Voleo bih da svi to shvate i da se uključe u akciju. Mi ćemo nastaviti dalje, još efikasnije. Drago mi je da ovo ima rezultata - rekao je Lončar.

Direktor kompanije Hemofarm Ronald Zeliger, vlasnik je dve donorske kartice - u Nemačkoj i Srbiji. On je izjavio da je ponosan i da mu je drago što je 6. jun postao Nacionalni dan donora. Zeliger je istakao da je imao lično iskustvu u familiji kada je u pitanju donorstvo.

Pročitajte još: BRNABIĆ POSTALA DONOR: Ne košta ništa, a mogu spasiti nekome život (FOTO)

- Pre 30, 35 godina u porodici je preminuo jedan moj rođak. U svom tom bolu moji tetka i teča su smogli snage da daju pristinak da se njegovi organi doniraju tako da su na taj način spašeni drugi životi - rekao je Zeliger.

Foto: Tanjug

Kako je istakao, oni su umanjili svoju bol tako što su pomogli drugima da se njihovo zdravstveno stanje poboljša. On je pozvao građane da potpišu donorske kartice.

- Nemojte da budete pasivni. Idite danas i potpišite donorsku karticu. Pomozite svojoj porodici, pomozite sebi - rekao je Zeliger.

#Transplantacija

#organi

'