AKTUELNO

Načelnica Intenzivne nege Univerzitetske dečije klinike Tiršova dr Snežana Rsovac ističe da ustanova od početka epidemije nesmetano radi sve uobičajene dijagnostičke i terapijske procedure za decu koja nemaju kovid infekciju, niti su supektna.

- Predodređeni smo da primamo najteže pacijente koji imaju kovid infekciju ili postkovid komplikacije, koji moraju da se operišu ili imaju onkološku terapiju i za njih smo odvojili celo jedno krilo zgrade - rekla je Rsovac za TV Vesti i istakla da se vodi računa da nema ukrštanja crvene i zelene zone.

Govoreći o deci koja traže pomoć zbog kovid infekcije, ona je navela da se klinička slika razlikuje od slučaja do slučaja:

Klinička slika je različita, najčešće je temperatura u pitanju, deca povraćaju ili imaju dijareju, mogu da kašlju, neka imaju i poremećaj i u srčanoj funckiji, funkciji rada jetre, bubrega...To jako malo procenat.

- Postoji porast inficirane dece u poslednjih mesec, mesec i po dana. Najverovatniji razlog je mutirani, bitanski soj virusa koji je dokazano preuzeo primat u našoj populaciji. Deca do treće, četvrte godine retko imaju težu kliničku sliku, kao i novorođenčad. Transimisija tokom trudnoće kroz posteljicu do sada nije kod nas potvrđena. Najviše simptome ispoljavaju deca u predškolskom i školskom uzrastu i tu imamo značajan porast obolelih - navela je Rsovac.

Kako je dodala, deca se brže oporavljaju, a dešava se da imaju blagu formu, a da posle par nedelja razviju postkovid komplikaciju PIMS ili MISC inflamatporni nekontrolisani odgovor celog organizma, koji izgleda kao septični šok.

U prethodna dva meseca je bilo, navela je Rsovac, takvih 40 slučajeva.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#deca

#kovid