AKTUELNO

Ona podseća da je kovid-19 nepredvidiva bolest i da ni sami lekari ne znaju kada pacijent legne u kom pravcu će se razvijati bolest.

Aleksandra Pavlović Marković, poslanica SPS u Narodnoj skupštini koja je po profesiji lekar, odlučila je da na neko vreme napusti skupštinsku klupu i zameni je bolničkom uniformom, kako bi pomogla kolegama i koleginicama u crvenoj zoni u kovid bolnici u Batajnici.

Pavlović Marković za Tanjug kaže da se na taj čin odlučila jer je shvatila da je, zbog nedovoljnog broja lekara, trenutno potrebnija u kovid bolnici, nego u skupštinskoj klupi.

"Veliki broj mojih kolega lekara su bolesni od kovid infekcije, nedostaju nam lekari i medicinsko osoblje, a sa druge strane, i veliki broj zdravstvenih radnika je dao svoje živote lečeći građane ove zemlje. Najmanje što sam mogla da uradim je da se prijavim i pomognem u bolnici u Batajnici", rekla je Marković.

Navela je da je u bolnici u Batajnici očekivala teško stanje, a zatekla je dramatičnu situaciju.

Marković priča da se u toj bolnici smeštaju jako teški pacijenti i da više od 80 odsto njih ima tešku kliničku sliku.

Prema jučerašnjim podacima koje je iznela direktorka te bolnice Tatjana Adžić Vukičević, u bolnici je hospitalizovano 930 pacijenata.

Među njima, kaže Marković, ima i mlađih i starijih, ali da su najčešće to pacijenti stariji od 60 godina sa pridruženim bolestima, a njima je, ističe, kovid infekcija "kap preko pune čaše".

"Možete da zamislite kakva je situacija u ovoj zgradi. Jedna je stvar sedeti u poslaničkim klupama ili šetati se parkovima, a lekari i medicinske sestre ovde teško rade da bi pomogli narodu i pacijentima koji su oboleli", navela je Marković.

Podseća da je kovid-19 nepredvidiva bolest i da ni sami lekari ne znaju kada pacijent legne u kom pravcu će se razvijati bolest.

Zbog toga poručuje građanima da se čuvaju i vakcinišu.

"Imam dve poruke za građane. Prvo, da se ne ljute na nas doktore koji želimo strože mere, jer i oni da rade sa one strane, oni bi želeli još strože mere. Neka makar poštuju ove propisane mere, i to bi bilo dovoljno da smanjimo broj inficiranih. Broj dva, vakcinišite se, jer u ovom trenutku je ruski rulet ne vakcinisati se", poručuje Marković.

I ona se, kaže, revakcinisala pre četiri nedelje, jer je prošle godine u julu i avgustu preležala koronu sa srednje teškom kliničkom slikom i dugo se oporavljala.

Marković navodi da je za svoj humani čin imala apsolutnu podršku predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, a uverena je, kaže, da bi svako kada bi bar jednom prošetao kovid bolnicom u Batajnici znao šta je prioritet.

"Apsolutno sam ovde mnogo potrebnija, nego u skupštinskoj klupi", rekla je Marković.

Pored toga što je poslanica u Narodnoj skupštini, ona je i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik endoskopije u Univerzitetskom kliničkom centru.

U kovid bolnici u Batajnici je već nedelju dana, ostaće do 12. aprila, a ukoliko bude potrebe, kaže da će se vratiti opet.

#Aleksandra Pavlović Marković