AKTUELNO

Prethodnih nedelja veliku pažnju javnosti privukao je Univerzitet u Novom Sadu, koji je postao pravo poprište sukoba između Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Fakulteta tehničkih nauka.

Kako saznajemo, povod za sve glasnije neslaganje je skandalozno postupanje pokrajinskog sekretara prof. dr Zorana Miloševića i pokrajinske prosvetne inspekcije, koji su naložili Savetu Fakulteta tehničkih nauka da stavi van snage odluku iz maja 2018. godine o izboru prof. dr Radeta Doroslovačkog za dekana Fakulteta i imenuje vršioca dužnosti iz reda prodekana do isteka mandata.

Dopisom koji je uputio članovima Senata Univerziteta u Novom Sadu, FTN upozorava na grubo urušavanje autonomije, kako FTN-a, tako i Univerziteta u Novom Sadu.

U dostavljenoj dokumentaciji, navodi se da su pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević i pokrajinska prosvetna inspekcija prekoračili svoja ovlašćenja te da je o celokupnoj situaciji obavešteno kako resorno ministarstvo tako i najviši republički organi.

„Suštinski se, upravo naloženim nezakonitim merama, nalaganjem Savetu Fakulteta da se pola godine pre isteka mandata koji traje 3 godine dekan razreši, isključivo radnjama Pokrajinskog sekretara i prosvetnih inspektorki prouzrokuje društvena opasnost i visok stepen rizika, unosi pometnja, panika i visok nivo pravne nesigurnosti. I to za koga, za FTN koji je pod poslovođenjem profesora Doroslovačkog postao lider po broju upisanih studenata (oko 16000), po svom doprinosu i privlačenju stranih investitora u Novi Sad, izgradnji Naučno-tehnološkog parka i planu države za osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju u Novom Sadu, što je sve rezultiralo dodelom Svetosavske nagrade Fakultetu tehničkih nauka.“ - navodi se u Zahtevu koji je dostavljen Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

MINISTARSTVO NALOŽILO INSPEKCIJSKI NADZOR

Zbog prekoračenja ovlašćenja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je naložilo i sprovelo vanredni inspekcijski nadzor u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Kako nezvanično saznajemo, uočeni su brojni nedostaci u radu Sekretarijata a konačan epilog će biti poznat u narednim nedeljama.

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#Pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević