AKTUELNO

Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović kaže da nikada pre i posle noći kada je uhapšen nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević nije bila prisutna okolnostima u kojima je bilo toliko ostrašćenosti i neizvesnosti, toliko ljubavi i mržnje u jednom relativno malom prostoru.

- Ono što je za mene bilo posebno značajno je toliko dramatičnih personalnih sudbina porodice. Porodica Milošević nije bila klasična porodica, već grupa heterogenih individulaca – smatra Đukić Dejanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, oni su bili dosta specifični (Milošević, profesorka Marković, Marija i negde daleko Marko) kao i da je svako od njih imao svoj način reagovanja na činjenicu da će uskoro biti hapšenje čoveka koji je proglašavan faktorom stabilnosti na Balkanu, a onda i ’’kasapinom balkanskim’’.

Podseća da je Milošević imao dosta kontroverznih ocena i naših ljudi i sugrađana.

- U tom nekom ljudskom smislu, te individualne sudbine članova porodice, za mene su bile nešto što ću pamtiti čitavog života – dodaje.

Naglašava da te noći, pre 20 godina u vili Mir nije bila kao psihijatar već po zadatku Izvršnog odbora svoje partije sa grupom od njih desetak imala obavezu, da bude u vili Mir, da izlazi i daje informacije simpatizerima i građanima koji su Slobodanu Miloševiću davali podršku.

- Takođe, njemu sam prenosila šta se to događa iza zida vile Mir – dodaje.

Advokat Toma Fila podseća da tada Milošević nije bio uhapšen za ratne zločine već za zloupotrebe.

Foto: TV Pink Printscreen

- Njegovo hapšenje je samo bilo produžetak paljenja Skupštine, da bi se sakrili listići – smatra Fila.

-Miloševića sam upoznao 1. marta. Istina je da me je Legija sačekao ispred vile i otišao da umiri moju ženu – dodaje Fila.

Kaže da je u vilu Mir stigao oko ponoći te da je u vili već bio Čedomir Jovanović i da su oni doneli dva dokumenta.

- Prvi dokument koji se nalazi u mojoj knjizi su potpisali Milutinović, Đinđić i Koštunica i u njemu stoji da ga ne hapse zbog izručivanja u Hag, dok u drugom dokumentu koji je potpisao dr Zoran Đinđić i lupljen je državni pečat - prisetio se Fila i dodao da je tri stvari Đinđić obećao Miloševiću – da ga neće poslati u Hag, da mu neće dirati porodicu i imovinu.

- Od te tri stvari samo u tri stvari je slagao Đinđić - napomenuo je on i dodao da je tada sam rekao Slobi da su to grancije za noćas.

Novinar Zoran Ostojić rekao je da pamti taj događaj koji je morao da se desi, jer je Milošević imao optužnicu za genocid u Bosni i ratne zločine već tri godine pre toga u sudu UN u Hagu (Haški tribunal).

Foto: TV Pink Printscreen

- Posle mu je tokom suđenja skinut genocid – podsetio je Ostojić dodajući da misli da je on i ranije znao da će biti uhapšen.

#Hapšenje

#Slobodan Milošević