AKTUELNO

Vakcinacija MMR vakcinom tokom korone opala za oko 30 odsto.

Pored već postojeće epidemije covida 19, preti nam još jedna – epidemija malih boginja.

Nakon što se u Srbiji smanjila vakcinacija protiv te bolesti, pa su, čini se, deca trenutno najugroženija grupa jer i nov britanski soj korone napada mlađu populaciju.

Vakcinacija MMR vakcinom tokom korone opala za oko 30 odsto

Strah od pojave malih boginja povećan je nakon što je Udruženje pedijatara izjavilo kako se stopa vakcinacije protiv morbila u Srbiji smanjila u proteklom periodu za 25-30 odsto, jer su roditelji uplašeni da njihova deca ne dođu u kontakt sa korona virusom, i da nam preti scenario iz 2017. godine kada smo imali epidemiju koja se stišala tek 2019. sa 15 smrtnih ishoda.

Rešenje za ovaj problem postoji, a to je obavezna vakcinacija MMR vakcinom koja je i te kako uspešna u suzbijanju malih boginja, bolesti koja bi već odavno trebalo da je iskorenjena i koja ne treba da predstavlja pretnju u 21. veku.

Pedijatri su istakli kako postoji osnovana briga da ćemo se nakon, ili čak tokom korone boriti i sa epidemijom malih boginja, što nikako ne bi bilo dobro po naše najmlađe, koji bi se pored morbila borili i sa kovidom, jer najnoviji, mutirani britanski soj korone najviše pogađa mlađu populaciju, a čija prisutnost u Srbiji trenutno iznosi oko 30 odsto.

Nadovezujući se na ovu izjavu pedijatara, pulmolog i alergolog Predrag Veljković rekao je da se morbili, poput korona virusa jako brzo šire, i da sa povišenom temperaturom daju teške kliničke slike kod obolelih, usled čega se može javiti upala pluća, a neretko i slepilo.

– Još jedna sličnost malih boginja sa koronom jeste i ta što se prenosi kapljičnim putem, i veoma mala doza količine virusa može da izazove oboljenje. Jedini lek za to je vakcinacija, odnosno kolektivna imunizacija, naveo je Veljković.

Veljković je takođe dodao kako za sada imamo povećan broj respiratornih infekcija među decom, ali da može da tvrdi da su to sve slučajevi korona virusa, te da u poslednja dva meseca nijedno dete nije obolelo od morbila, i da treba da imamo u vidu da je u toku i stomačni virus, sa simptomima muke, gađenja i povraćanja.

Procenat vakcinacije će se znati 1. aprila

Kakva je trenutna situacija u Srbiji i po gradovima sa procentom vakinisane dece protiv morbila, kao i koliko smo blizu ili daleko od famoznih 95 odsto koji garantuju kolektivni imunitet, u ovom trenutku nije poznato.

– Podaci o obuhvatu svim vakcinama uključujući i MMR vakcinu za prethodnu godinu su u procesu prikupljanja i obrade, i biće dostupni za nacionalni nivo 1. aprila 2021. godine, kako je predviđeno Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, rečeno je u Institutu “Batut”.

Podsetimo, u oktobru 2017. godine u Srbiji je, usled akcija antivakserskih lobija, povećan broj obolelih od malih boginja, pa je ubrzo buknula epidemija jer je smanjen obuhvat dece koja su vakcinisana MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, rubeola i zauški.

#Epidemija

#MMR

#vakcinacija