AKTUELNO

Još nekoliko dana vozači su u obavezi da na automobilima imaju zimske gume ako je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Čudno je ovo proleće kad su uslovi za vožnju u pitanju. Dok su u većini krajeva putevi odavno suvi u planinskim predelima bilo je snega na kolovozima, a ponegde su bili potrebni čak i lanci. Ali, sve u svemu, ni ova zima nije bila loša za vozače.

Od 1. aprila prelazimo na letnje gume. Znamo koliko je opasno zimi voziti na letnjim gumama, ali nije preporučljivo ni leti voziti zimske gume koje na visokim temperaturama nemaju baš dobre karakteristike kao letnje.

Novinar RTS-a, Dragan Milutinović, koji je stručnjak za saobraćaj, rekao je da ima vozača koji preskaču zimu, drže letnje gume, ne voze kad je sneg i led i čekaju 1. april da voze automobile.

Zamena guma, prema njegovim rečima, nije toliko problematična kao nekada s obzirom na to da su gume pojeftinile i pristupačna je cena domaćih guma.

Objašnjava da je velika razlika u i tragu kočenja i kvalitetu, zimske gume se brže troše leti, na niskim temperaturama pokazuju svoje kvalitete, a letnje gume na letnjim mesecima imaju svoje kvalitete.

- U principu bilo bi dobro da svako ima po komplet guma, gotovo da nema automobila polovnjaka sa zapada da nije imao dva kompleta, tamo je to vrsta normalnosti među vozačima - podvlači Milutinović.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče odlaska kod vulkanizera Milutinović kaže da nema velike gužve.

- Možete malo ranije otići da ne upadnete u špic kad svi žele da promene gume - savetuje Milutinović i naglašava da ne treba kupovati jeftine gume jer su najjeftinije i polovne gume najveća opasnost za vožnju.

Govoreći o univerzalnim gumama stručnjak kaže da su one neka vrsta prelazne varijante i ne bi ih preporučio.

Milutinović je posebno upozorio i na bezbednost najmlađih u saobraćaju.

- Svako misli da može da vozi motor, a obuka je loša - podvlači Milutinović i dodaje da se mora naći način kako da se edukacijom omogući vozačima da dođu do veština.

Vremenski uslovi i vožnju

- Na ulici je jutros bila kiša, kasna jesen, mogu da zamislim kako je to u planinama, tamo veje sneg, ne bih preporučio onima koji žele da putuju negde da skidaju letnje gume, nego da iskoriste još malo zimske gume. Meteorolozi predviđaju sredinom sledećeg meseca bolje vreme kad će letnje gume doći na red - rekao je Milutinović.

Agencija za bezbednost saobraćaja primećuje da deca sve više stradaju kao pešaci. Preduzeli su akciju želeći da za vreme korone animiraju decu da pošalju radove na temu "Moj najveći strah u saobraćaju" koji će biti nagrađeni kacigom i prslucima.

- Možete da pošaljete crtež, fotografiju ili sastav - kaže Milutinović.

Naglasio da je od početka godine već dvoje dece poginulo kao pešaci.

- Preporučujem da roditelji deci kupuju fluorescentnu garderobu i da nose baterijske lampe ako su u grupama. Primećujem bahatost među tinejdžerima, pretrčavaju prelaze, a starije grupe voze pod psihoaktivnim supstancama i pod dejstvoim alkohola. Krenu negde, takav način vožnje i način odnosa prema saobraćaju ne možemo dugo tolerisati, preporučujem isključivanje iz saobraćaja takvih vozača i veoma oštre kazne - zaključio je Milutinović.

#Automobil

#Vreme

#gume

#letnja sezona