AKTUELNO

Iz dana u dan sve je veći broj pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju, poručuju naši lekari i upozoravaju da su pune bolnice mladih osoba koje nisu vakcinisane i imaju obostrane upale pluća, za razliku od imunizovanih.

Medicinari kliničko-bolničkih centara "Bežanijska kosa" i "Zemun" nalaze se na izmaku snaga. Naime, kako je istakla direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković, u ovoj ustanovi leči se 220 pacijenata što popunjenost kapaciteta približava maksimumu.

- Nama još jedan deo zaposlenih radi u kovid bolnici u Batajnici, na ispomoći. Očekujemo da se vrate da bismo mogli da radimo punim kapacitetom. Najteži dan je bio u ponedeljak, tada smo za 24 sata imali 132 prijema. Mislim da je to najveći broj pacijenata u koroni koji je primljen u jednu ustanovu za 24 sata - navela je ona za RTS.

Ništa bolja situacija nije ni u KBC "Zemun" gde je, prema rečima direktora prof. dr Dragoša Stojanovića, smešteno 307 pacijenata, od toga 55 na intenzivnim negama, 24 je intubirano, a 28 je na nekom od neinvazivnih vidova ventilacije.

- Ti pacijenti su preteći da mogu da pređu sa neinvazivnih vidova ventilacije u intubirani status - naglasio je prof. dr Stojanović.

Istakao je da je kod britanskog soja primećen gotovo duplo brži razvoj kliničke slike i znatno teži nalazi, kao i da je u januaru ovaj soj bio prisutan oko 14 odsto, u februaru je taj procenat iznosio 58 odsto, a u martu 84 odsto.

- Analizirali smo u poslednjih 15 dana i negde oko 80 odsto pacijenata je od 1970. do 1980. godišta, i u trećem-četvrtom danu razvoja kliničke slike imaju obostrane upale pluća - rekao je on.

Vakcinisani nemaju teže slike

Profesor Stojanović je istakao da pacijenti koji su se zarazili posle prve ili druge doze vakcine imaju mnogo lakše kliničke slike i da zasad nisu zabeležili nijedan teži nalaz.

To je potvrdila i dr Zdravković, ali upozorila da je sve više nevakcinisanih mladih sa teškom kliničkom slikom.

- Imamo vakcinisane ljude koji su se razboleli. Postoje pacijenti koji su primili prvu vakcinu pre nekoliko dana do onih koji su pre mesec dana primili drugu dozu vakcine. Moram da kažem da je karakteristika da mlađi pacijenti imaju teže kliničke slike i nisu vakcinisani, a stariji pacijenti su, uglav lakše nego u prethodnim talasima - istakla je dr Zdravković i poručila građanima da nema razloga da osećaju strah zbog vakcine.

Cele porodice u bolnici

I prof. dr Stojanović apelovao je na građane da se vakcinišu, kao i da se pridržavaju mera.

- Ja ponovo molim, pomozite sebi da bismo mi mogli da pomognemo vama i onima koji su sa vama. Nije mali broj čitavih porodica da leže po bolnicama - upozorio je on i dodao da u ovom trenutku u KBC "Zemun" ima njih pet.

Naglasio je uprkos svim protokolima lečenja, napredovanje bolesti iznova pokazuje nepredvidivost.

- Bez obzira na to koliko se potrudili oko svakog pacijenta, koliko god smo dali lekova, bili u praćenju njegovog respiratornog statusa, komplikacije su nepredvidive - podvukao je on.

Zahvalio se medicinskim radnicima i poručio da nije lako svakog jutra izneti 60 boca za kiseonik, kao i da mnogi od njih ne odlaze kućama, već spavaju u bolnici.

Prvi pacijenti primili novi lek

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primili su novi lek protiv korone, "bamlanivimab", koji sprečava progresiju bolesti iz blage u tešku kliničku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić.

- Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovida. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina koji imaju pridružene bolesti poput kardiovaskularnih, arterijske hipertenzije ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća - navela je direktorka KCV-a Edita Stokić.

Dodala je da se ovaj lek daje pacijentima nakon odluke konzilijuma lekara. Pacijenti koji su primili terapiju kažu da su sigurni u lek i očekuju sve najbolje. Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, nakon čega se pacijent vraća na kućno lečenje.

Đerlek: Kovid izaziva sterilitet, a ne vakcina

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek pozvao je sve studente da se vakcinišu i naglasio da treba da znaju da do steriliteta ne dovodi vakcina već posledice koje izaziva virus korona.

- Trebaju nam zdrave porodice, reprodukcija i povećanje nataliteta, a sveukupno zdravlje očuvaćemo samo pomoću vakcine - rekao je Đerlek.

Studentima je poručio da ne treba da se plaše vakcine, kao i da ne slušaju "dr Gugla" i društvene mreže već struku i profesore.

- Vakcina pomaže i štiti. Kovid izaziva postvirusni sindrom, to je multisistemska bolest koja napada ceo organizam i srce, pluća i reproduktivne organe. Razumem zabrinutost studenata, ali moraju da znaju da vakcina spasava od obolevanja, pa i steriliteta - podvukao je on.

Đerlek je dodao da nadležni žele da istovremeno zaštite i starije građane i mlade, ali da je mnogo opasnije ako se studenti ne vakcinišu.

Stižu nove doze vakcina

Stanje je i dalje veoma teško, ali su nas vakcine spasle od katastrofe, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će u narednim danima stići nove isporuke cepiva.

- Čekam velike isporuke vakcina u narednim danima i nedeljama i "Fajzera" i "Sinofarma", pa ćemo probati dnevno da vakcinišemo 1.000 ljudi - naveo je Vučić.

#koronavirus