AKTUELNO

"Pomozite sebi, da bi pomogli nama. Ovde leže čitave porodice", apeluje direktor Kliničko bolničkog centra "Zemun".

Direktor Kliničko bolničkog centra "Zemun", profesor Dragoš Stojanović izjavio je da sada dominira britanski soj virusa, koji donosi brže napredovanje bolesti i teže kliničke slike, kao i da je oko 80 odsto pacijenata koji su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća.

Poručuje i da nije mali broj čitavih porodica u bolnicama.

Ukazao je da je sinoć oko 21 čas u prijemno-trijanom centru KBC "Zemun" bilo negde oko 100 ljudi, kao i da je to više nego prethodnih dana.

Foto: Foto/RINA

Naveo je da u ovom trenutku je u KBC "Zemun" smešteno 307 pacijenata, od toga 55 na intenzivnim negama, 24 je intubirano, a 28 je na nekom od neinvazivnih vidova ventilacije. "Ti pacijenti su preteći da mogu da pređu sa neinvazivnih vidova ventilacije u intubirani status", naglasio je Stojanović.

Istakao je da je u januaru oko 14 odsto bilo prisutno britanskog soja virusa, dok je u februaru taj procenat iznosio 58 odsto, a u martu 84 odsto.

Na pitanje šta je primećeno kod tih pacijenata, Stojanović kaže da je kod britanskog soja skoro duplo brži razvoj kliničke slike i mnogo su teži nalazi.

- Mi upravo smo analizirali u poslednjih 15 dana, negde oko 80 odsto pacijenata su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća - rekao je Stojanović.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Na pitanje da li među pacijentima ima i onih koji su vakcinisani, Stojanović kaže da imaju.

- Pacijenti koji dođu posle prve ili posle druge doze vakcine, pa čak i posle nekog perioda koji je prošao su sa mnogo lakšim kliničkim slikama i mi nismo imali nijedan tako težak nalaz - naveo je Stojanović.

Poručio je da već godinu dana apeluju da je neophpodno nošenje maski, držanje distance i poštovanje mera, kao i vakcinacija.

- Ja ponovo molim, pomozite sebi da bismo mi mogli da pomognemo vama i onima koji su sa vama. Nije mali broj čitavih porodica da leže po bolnicama - upozorio je Stojanović i dodao da u ovom trenutku u KBC Zemun ima njih pet.

#Dragoš Stojanović

#KBC Zemun