AKTUELNO

Pojedinci tvrde da su uredno zvali ili popunili upitnik na sajtu eUprave pre više od mesec dana, dobili su čak i poruku o uspešnom prijavljivanju, ali ne i poziv za vakcinaciju.

Iako vakcinacija u Srbiji dobro napreduje i iako je vakcinisano skoro 20 odsto stanovništva, i dalje postoje građani koji se pitaju “zašto mene još nisu zvali iako sam se redovno prijavio”.

Pojedinci tvrde da su uredno zvali ili popunili upitnik na sajtu eUprave pre više od mesec dana, dobili su čak i poruku o uspešnom prijavljivanju, ali ne i poziv za vakcinaciju. Neki od njih spadaju u rizične grupe, odnosno, imaju više od 65 godina, a još su bez zakazanog termina.

Automatski spiskovi

U Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” objasnili su da se obnavljanje spiskova prijavljenih obavlja automatski. Kako navode, to se radi “na osnovu unetih parametara prilikom prijave, definisanih prioriteta i dostupnosti vakcine, pa samim tim i selekcija ispitanika zavisi od toga”.

Kako dodaju, “imajući u vidu da su određene količine vakcina sukcesivno dostupne i kako organizacija vakcinacije zahteva velike logističke kapacitete, nije moguće u kratkom periodu sprovesti imunizaciju svih koji su iskazali zainteresovanost”. Ipak, naglašavaju da će se "svi koji su izrazili zainteresovanost, vakcinisati u narednom periodu", ali ne mogu da preciziraju tačno kada.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Prvi razlog

Zbog svega navedenog može se zaključiti da postoji nekoliko razloga zašto možda još niste dobili pozivnicu za vakcinaciju. Prvi potencijalni razlog mogao bi biti trenutni nedostatak cepiva.

- Sada ne želimo da dajemo prvu dozu, a da nismo obezbedili drugu dozu za sve - rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dobra vest je da je u poslednja dva dana stiglo više od 150.000 doza, a očekuje se još milion “kineza”.

Drugi razlog

Drugi razlog možda leži u tome što trenutno nema željenih vakcina. Na primer, ukoliko ste se prijavili za "sputnjik V" vakcinu, možda u ovom trenutku te vakcine nema dovoljno za sve.

Poznato je da su oni koji su odabrali da se vakcinišu isključivo "Fajzerom" bili duže na listi čekanja. Na drugoj strani, oni koji nisu bili "probirljivi" kraće su čekali i najveći broj stanovnika Srbije je vakcinisan cepivom kineskog proizvođača.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Treći razlog

Iz ovoga sledi da možda još uvek niste pozvani na vakcinaciju jer nema željenih vakcina u vašem mestu.

Distribucija i uslovi čuvanja se razlikuju od vakcine do vakcine. Tako, na primer, “Fajzerova” vakcina zahteva da se čuva u posebnim zamrzivačima na temperaturi od -70 stepeni, što je za pojedine domove zdravlja u unutrašnjosti skoro neizvodljivo.

Četvrti razlog

Četvrta solucija da jednostavno još niste došli na red, odnosno niste među prioritetima. Grupe koje imaju prednost su, između ostalog, i stariji od 65 godina, zdravstveni radnici kao i zaposleni u vojsci i policiji. Ipak, dobra vest je da su pojedini punktovi otvoreni za vakcinaciju i bez zakazivanja, a cepivo mogu da prime i studenti.

Za sada ne postoji broj za proveru

Na pitanje “Blica” da li građani preko nekog broja telefona ili mejla mogu da provere kada će biti pozvani na vakcinaciju, iz “Batuta” napominju da za sada ne postoji kontakt telefon ili mejl adresa opredeljeni za tu svrhu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ono što preporučuju jeste da oni koji nisu pozvani na vakcinaciju provere svoje prijave, odnosno podatke koje su naveli, i utvrde da li je kontakt telefon ispravno napisan, da li su bolesti od kojih boluju navedene i slično.

Skoro 20% građana vakcinisano

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je dato 2,2 miliona vakcina. Barem jednom dozom je vakcinisano skoro 1.325.000 ljudi, dok je obe doze dobilo njih 875.000.

U Srbiju do sada stiglo čak 2,8 miliona vakcina

Sa 100.000 doza ruskog "sputnjika V", koje su stigle u Srbiju, do sada je ukupno u našu zemlju dopremljeno 2.810.000 vakcina, dovoljnih za imunizaciju skoro milion i po ljudi.

Više od dve trećine vakcina pristiglo je iz daleke Kine - dva miliona doza "sinofarma", Rusi su nam u šest tranši isporučili nešto više od 340.000 “sputnjika”, dok smo sa Zapada dobili nešto manje od 320.000 “fajzera” koji su stizali na nedeljnom nivou, kao i 150.000 “astra-zeneka”.

- Između petog i desetog aprila bi trebalo da stigne još milion kineskih vakcina - najavio je predsednik Srbije Alekandar Vučić.

Na drugoj strani, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je potvrdila da će u Srbiju u poslednjem kvartalu ove godine stići i peta vakcina - “moderna”. Dakle, kada u prvoj dekadi aprila stigne još milion kineskih vakcina, na raspolaganju ćemo imati ukupno 3,8 miliona cepiva.

#vakcinacija