AKTUELNO

Počelo je kao analiza slučaja koji je trenutno najaktuelniji u domaćim medijima, a onda

Samo dva meseca posle slučaja profesora glume Miroslava Mike Aleksića, kada ga je nekoliko glumica optužilo za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, glumica Danijela Štajnfeld optužila je Branislava Lečića, poznatog glumca i političara, da ju je silovao 2012. godine.

Danijela je u beogradskom Višem javnom tužilaštvu govorila o svom dramatičnom iskustvu, o kojem je javnost upoznala pre nekoliko meseci u svom dokumentarnom filmu snimljenom u Americi, gde trenutno i živi.

Ovakvih krivičnih dela je uvek bilo, ali se danas o njima više govori, za razliku od vremena kada se silovanje smatralo sramotom, kaže za Pink advokat prof. dr Gordana Božilovic Petrović. Sada, na sreću, postoji veća podrška žrtvama od strane društva, države, zajedince...

- Devojke i žene su osnažene i dobile su podršku da ne kriju šta im se desilo – kaže prof. Božilović Petrović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivan Simić, advokat, kaže da je primetno da je javnost dosta uzdržanija kada je reč o slučaju Branimira Lečića, a u odnosu na slučaj Miroslava Antića. Ovo je, kaže, dobro.

- Javnost se polarizuje, ali je za nijansu uzdržanija i jedino su sud i tužilaštvo nadležni da procenjuju ko je kriv. Ja sam se iznenadio kada je dvoje mojih kolega, ovde u studiju, sebi dalo za pravo da prejudiciraju da će iskaz oštećenih biti dovoljan da se donese presuda. To samo po sebi ne može biti dovoljno, i to vam kažem kao pravnik i profesionalac – navodi Simić.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje o snimku razgovora između Branislava Lečića i glumice Danijele Štajnfeld, psihoterapeut dr Milena Milanović kaže da ne bi mogla da ga komentariše jer nije psihijatar sudski veštak.

- Bilo bi previše narcisoidno sa moje strane da sebi dam ta prava, a nisam stručnjak za konkretna veštačenja. Svako od nas može imati privatan utisak o nečemu, naravno da ga imam i ja, a ono što je važno za nas jeste da se držimo datih činjenica. U delu snimka koji smo čuli zaista jeste upućen niz seksističkih poruka, a meni je jako važno i drago da je ženska populacija progovorila o ovim stvarima – navodi Milanović za „Novo jutro“.

Do ovog momenta u emisiji "Novo jutro" je sve bilo sasvim u redu, ali su onda počela neslaganja sagovornika oko više stvari.

Naime, doktorka je htela da svoje lično iskustvo (kada su je na razgovoru za posao pre pet godina pitali da „ispriča nešto o seksualnim inverzijama i perverzijama“) uporedi sa slučajem navodnog silovanja glumice od strane Lečića.

- Ovo se poklapa sa degutantnim sadržajem koji je na snimku! Ako ćemo pričati o povredi duše, moja je tada bila jako povređena – rekla je dr Milanović.

Advokat Simić je doktorki dobacio da njena priča nikoga ne interesuje, a kada je završila izlaganje, dodao je da, tokom trajanja gostovanja, sagovornici treba da izbegnu subjektivne doživljaje.

Uglješa Grgur, privatni detektiv i pravnik, rekao je na samom početku izlaganja da će se držati teme.

- Glumica je dala svoju izjavu, a sada će tužilaštvo pozvati Lečića. Njemu se može odrediti pritvor dok se ne ispitaju svedoci, može mu se odrediti i da ne bi pokušao bekstvo... – kaže Grgur za Pink. Dodaje da, što se tiče ovog slučaja, pretpostavka nevinosti treba da se poštuje, a da je „Branislav Lečić vešt manipulator“.

- On sam kaže da će ići na poligraf, a zna da, ako na njemu prođe ili padne, a pašće, to na sudu ne znači ništa – rekao je Grgur i dodao da je „Lečić svestan da sudskim putem ne može biti osuđen jer nema dovoljno dokaza“.

Foto: TV Pink Printscreen

Božilović Petrović je pokušala da objasni Grguru da tako ne sme da govori, na šta joj je on odbrusio da mu ne upada u reč, a onda nastavio:

- Sećamo se svi Lečića, pratio sam njegovu istoriju... Znamo kada je ovu kuću napadao divljački, pokazivao je nasilničko ponašanje i po tome se vidi struktura njegove ličnosti i o kakvoj osobi se radi – kaže Grgur.

Ubrzo je došlo do neslaganja i između psihoterapeuta s jedne strane i advokata Božilović Petrović i Simića sa druge. U jednom trenutku je advokat izjavio da ga posebno zabrinjava „kada mi svi degradiramo pravni poredak u kojem egzistiramo“. U tom je voditeljka Irina Vukotić zatražila objašnjenje na koga misli kada to kaže. Advokat se ispravio, objašnjavajući da ne misli na nju, a Grgur je dobacio „Jeste, optužili ste Irinu“.

Dr Milanović je zatim nastavila o temi, ističući da se godinama nije govorilo o seksualnom uznemiravanju žena, a da su žrtve i dalje stigmatizovane.

- Čim imamo strane koje će dovesti Danijelinu validnost u pitanje, imamo stigmatizaciju.

- Šta znači validnost? Šta dovodimo u pitanje? – zapitao je Simić.

- Pustite me da završim iskaz.

- Pa, nismo mi ovde na saslušanju!

- Ne znam šta smo, ali budite pristojni – rekla je dr Milanović, nakon čega je počela da nabraja šest nivoa adaptacije ličnosti.

- Vas gledaoci ne razumeju! Ovo je neverovatno! Šta je poenta! Ne branite master rad ili doktorsku disertaciju – rekli su uglas Grgur i Simić.

#Gordana Božilović Petrović

#Milena Milanović