AKTUELNO

Srbija je, po broju učesnika, bila u prvih 25 zemalja sveta, navodi hirurg za "Novo jutro".

Prema rezultatima najnovijih istraživanja hirurške intervencije kovid pozitivnih pacijenata moraju biti odložene kako bi se smanjio rizik od smrtnih ishoda, a preporuka je da se operacije odlože za period od sedam nedelja nakon što je pacijent pozitivno testiran na Kovid-19.

Prof. dr Dejan Radenković, hirurg Prve hirurške klinike Kliničkog cetra Srbije i predsednik Srpskog pankreasnog kluba izjavio je da je ovo istraživanje sprovedeno u 124 zemlje, na 140.000 pacijenata, a u čijem je lečenju učestvovalo oko 15.000 lekara.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija je, u okviru ovog istraživanja, imala 25 centara i 70 lekara. Jako smo ponosni na to što je naša zemlja po broju učesnika u prvih 25 zemalja u svetu, a po broju stanovnika i broju pacijenata koje smo ubacili u ovu studiju - među prve četiri evropske zemlje – navodi Radenković za “Novo jutro”.

Kaže da bi, prema rezultatima studije, za pacijente pozitivne na koronavirus najbolje bilo da se ne operišu prvih sedam nedelja od momenta kada je dijagnoza postavljena.

- Na osnovu ove studije, u kojoj je analizirano preko 127.000 pacijenata bez koronavirusa i oko 2.500 onih sa koronavirusom, zaključeno je da su sedam nedelja nakon dijagnoze pacijenti potpuno bezbedni, kao da nisu ni imali ovu vrstu infekcije – kaže dr Radenković.

Foto: TV Pink Printscreen

S obzirom na to da je na delu usložnjavanje situacije kada je reč o prelasku bolnica na kovid sistem i manjka slobodnih kreveta, hirurg kaže da su upravo zato ove studije i rađenje. Objašnjava da je ovo najveća hirurška studija u istoriji.

#Dejan Radenković