AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas na onlajn regionalnom forumu da je i pandemija dokazala da je odluka o okretanju inovacijama i digitalizaciji bila ispravna i možda presudna za brojne rezultate koje je Srbija ostvarila u 2020. godini.

-Digitalizaciju smo shvatili kao neophodnost, način da ponudimo bolje javne usluge, kvalitetnije obrazovanje, konkurentnije tržište rada i atraktivno poslovno okruženje. Godine tehnoloških reformi učinile su nas danas otpornim i okretnim - rekla je Brnabić na onlajn regionalnom forumu "Accessible Europe: ICT for ALL", čija je tema "Dostupnost informaciono-komunikacionih tehnologija: ključ inkluzivnih komunikacija".

Brnabić je na skupu, na kojem je govorila i evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali, podsetila da je digitalna transformacija tokom poslednjih godina bila jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije.

Naglasila je da je Srbija prošle godine imala jedan od najboljih rezultata u Evropi u pogledu BDP-a, da je BDP Srbije pao samo jedan odsto, a da danas imamo drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, nakon Velike Britanije.

-Inovativni napredak omogućio nam je da oblikujemo brzi odgovor na krizu Kovid-19 i ti koraci bili su ključni za uspešno pokretanje cele naše kampanje imunizacije - rekla je ona.

Po rečima Brnabićeve, cilj Vlade Srbije je da obezbedi i garantuje dva osnovna preduslova - digitalnu pismenost i digitalnu povezanost za sve.

Brnabićeva je podsetila da je cilj da se sve škole digitalizuju do kraja 2022. godine i da su napori na tom polju rezultirali time da đaci u Srbiji nisu izgubili ni dan nastave tokom epidemije.

U 2017. godini pokrenuti su programi IT prekvalifikacije a fokus je na osobama sa invaliditetom, rekla je premijerka i dodala da su zahvaljujući digitalizaciji mnogi građani, čak i stariji, odmah mogli da nastave život, čak i nakon zaključavanja, komunicirajući, kupujući i poslujući onlajn.

-Pored pismenosti, želimo da budemo sigurni da su svi povezani - i sveobuhvatni cilj je pružanje širokopojasne mreže za 99 odsto domaćinstava do 2025. godine - rekla je Brnabićeva i dodala da je pristup osnovnom širokopojasnom pristupu jedno od ljudskih prava.

Prema njenim rečima, u cilju realizacije planova usvojena je Nacionalna strategija za poboljšanje statusa osoba sa invaliditetom, koja se fokusira na obezbedivanje pristupa komunikaciji i informacijama, primenu standarda pristupačnosti i unapredenje upotrebe pomoćnih tehnologija.

Premijerka je najavila i da će uskoro biti objavljena Nacionalna studija o dostupnosti IKT, a na kraju je zahvalila Međunarodnoj uniji za telekomunikacije i Evropskoj komisiji na podršci koju pružaju Srbiji.

#Ana Brnabić

#forum

#onlajn